Portugal

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Het weer in Portugal wordt voor een belangrijk deel bepaald door het omvangrijke hogedrukgebied dat zich continu boven de Azoren bevindt. Langs de bovenrand ervan trekken depressies naar de Britse eilanden.

In voor- en najaar volgen deze een meer zuidelijke koers waardoor ook het noorden van Portugal en Spanje door wind en regen geteisterd kunnen worden. In het midden en zuiden van het Iberisch Schiereiland vertoont het klimaat een aanzienlijk stabieler karakter.

Drie klimaatzones

- Het stroomgebied van de Rio Douro, de bovenloop van de Rio Dão en de Algarve-kust kennen een mediterraan klimaat (warme, droge zomers en gematigde, vochtige winters);

- Vrijwel de gehele Atlantische kust kent een typisch zeeklimaat met gematigde zomers en zachte winters

- De bergstreken in het noorden en noordoosten van het land en de streek ten zuiden van de Taag hebben een continentaal klimaat (korte, zeer warme zomers en koude winters).

Noord-Portugal

De Costa Verde, het meest noordwestelijke kustgebied van Portugal, kent een gematigd zeeklimaat. Het aantal zonuren doet niet veel onder voor in het zuiden, maar de zomers duren er veel korter en zijn ook koeler: de temperaturen lopen dan ook niet zo hoog op als in Estremadura of Algarve. Terwijl de gemiddelde temperatuur aan de Costa Verde ’s zomers waarden bereikt van rond de 24 graden Celsius, kan het kwik in de dalen van Trás-os-Montes oplopen tot 35 à 40 graden.

In de stroomgebieden van de Rio Douro en Rio Dão heerst een aangenaam mediterraan klimaat. De beste reistijd voor deze landstreek ligt tussen juli en half september – het weer is er dan stabiel en de temperatuur gematigd.

Tussen Douro en Taag

Centraal in dit deel van Portugal ligt de Serra da Estrela waar van januari tot mei kan worden geskied. Echt koud wordt het in de winter in het hooggebergte niet (minima rond -5 °C); overdag lopen de temperaturen op tot een graad of 15.

In de zomermaanden blijft het er betrekkelijk koel met daggemiddelden van 20 °C. Dat geldt ook voor de Costa de Prata waar een koele zeewind de zomerse waarden tot een zeer aangename temperatuur weet te temperen – het kwik schommelt er gemiddeld rond de 25 graden Celsius.

Verder langs de kust naar het zuiden wordt het aan de Costa de Lisboa en de Costa do Estoril doorgaans aanzienlijk warmer en stijgen de temperaturen in de zomermaanden tot boven de 35 graden. Ook in het achterland, dat wil zeggen in de districten Beira Alta en Beira Baixa, kan het bovenmatig warm zijn.

De beste tijd om Centraal-Portugal te verkennen is in de periode juni t/m september. Overigens kun je al medio mei langs deze kust van het strand genieten en ook oktober levert nog tal van prachtige weken op voor een geslaagde strandvakantie.

De laagvlakte

Ten zuiden van de Taag strekt zich de Alentejo of laagvlakte uit. Hier heerst gedurende de zomermaanden een moordend continentaal klimaat. De gemiddelde temperaturen kunnen er tussen juli en september oplopen tot ver boven de 40 graden Celsius. De maanden mei en juni of september en oktober zijn dan ook het meest geschikt om dit deel van Portugal te bereizen.

Aan de kust is het vanaf half juni tot eind september zeer aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 27 °C. Regen valt er hier niet of nauwelijks of het moet in het vroege voorjaar zijn. Net als de Algarve gaat ook dit deel van Portugal al jarenlang gebukt onder een aanhoudende droogte.

Algarve

Achter de Serra de Monchique en de Serra do Caldeirão vindt u een mild en zonzeker Middellandse-Zeeklimaat. Op enkele plaatsen langs de zuidkust vertoont dat zelfs een subtropisch karakter; dat is bijvoorbeeld het geval rond Cabo São Vicente en in de baai ten oosten van Albufeira.

Het voorjaar begint hier eigenlijk al in januari en de zomer duurt van april tot ver in oktober. De temperaturen liggen in die periode gemiddeld rond de 24 °C met als warmste maand augustus waarin het kwik kan oplopen tot boven de 30 graden Celsius. Het aantal zonuren ligt over het algemeen op hetzelfde niveau als langs de Spaanse oostkust, dat wil zeggen rond 9 à 10 per dag.

Algarve leent zich met zijn milde winters met temperaturen tussen de 17 en 20 graden ook uitstekend om te overwinteren. De grootste kans op enige neerslag is in de maanden november en december en in het voorjaar, in maart.

10 prachtige bestemmingen in Portugal