Portugal

Swipe

Medische zorg

Via uw Nederlandse ziektekostenverzekering heeft u altijd recht op medische zorg. Daarvoor hebt u in principe een European Health Insurance Card (EHIC) nodig. U kunt de EHIC rechtstreeks aanvragen bij uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Niet alle verzekertaars verstrekken een EHIC omdat hun eigen pas voldoende waarborgvben biedt. Raadpleeg de website van uw zorgverzekeraar.

Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke stappen u in Portugal dient te nemen op het moment dat u medische zorg nodig hebt of in een ziekehyis opgenomen dient te worden.

Hebt u eenvoudige medische zorg nodig (eerstelijnszorg), ga dan naar het dichtstbijzijnde Centro de Saude (gezondheidscentrum), een soort dokterspost. Een consult kost 5,00. De artsen verdienen weinig en zijn snel met het uitschrijven van paardenmiddelen. Een dergelijke post is alleen tijdens kantooruren geopend.

Veel Portugezen slaan deze stap vaak over en spoeden zich direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis; er zijn bijna evenveel staats- als privéziekenhuizen. De privéklinieken nemen echter slechts 5 à 6 % van de bedden voor hun rekening waardoor de staatsziekenhuizen kampen met wachtlijsten en gebrekkige zorg.

U kunt ook een vrij gevestigde lokale arts consulteren. In de toeristengebieden vooral in Algarve zijn ook Nederlandssprekende (huis)artsen gevestigd, meestal verbonden aan een privékliniek. De kosten daarvan kunnen in principe gedeclareerd worden bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar. De privéklinieken zijn doorgaans van Noord-Europees niveau.

Wanneer u een tandarts nodig hebt, kies dan voor een privékliniek in een grote stad. Vrij gevestigde tandartsen moeten het hebben van particuliere patiënten en die zijn er niet zo veel. Daarom lopen ze doorgaans achter bij de tandheelkundige ontwikkelingen.

10 prachtige bestemmingen in Portugal