Portugal

Swipe

Overwinteren in Portugal

Overwinteren in Portugal is net zo populair als in Spanje. Ondanks de economische malaise, neemt het aantal Britse, Duitse, Noorse en Nederlandse ‘pensionados’ elk jaar toe. Niet alleen vanwege het aangename klimaat en de prachtige omgeving. De prijzen van de accommodaties als appartementen, Bed & Breakfast en hotels staan op dit moment sterk onder druk; doorgaans gaan in de wintermaanden de prijzen nog verder omlaag.

Wie iets wil kopen in Algarve, aan de kust of in het binnenland, kan vaak voor de helft van de prijs terecht van vóór de crisis. De voorzieningen – van supermarkt tot ziekenhuis – zijn vooralsnog op peil gebleven, maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Wanneer u overweegt in Portugal te overwinteren, let dan op een aantal zaken.

Accommodatie

Bij het kiezen en reserveren van een accommodatie, gaan veel mensen vaak af op zomerse ervaringen. Bedenk echter dat de winters in Algarve weliswaar mild en relatief zonnig zijn, maar dat er ook veel regen kan vallen en de temperaturen ‘s nachts flink kunnen dalen. Het is daarom van belang altijd een appartement te kiezen dat op het zuiden ligt en dat voorzien is van centrale verwarming; de elektrische verwarmingselementen waarvan veel huizen in Portugal zijn voorzien, voldoen niet of nauwelijks aan de eisen die vooral 50 plussers aan warmte en comfort stellen.

Overtuig u ervan dat het winkelcentrum dat ‘s zomers zo gezellig druk is en tot ‘s avonds laat open, gedurende de wintermaanden niet is gesloten. Dat geldt ook voor het appartementencomplex of het resort waar u iets huurt of wellicht iets wilt gaan kopen: soms liggen die er buiten het seizoen wel erg eenzaam en verlaten bij.

In de toeristenplaatsen zijn in de periode oktober-april veel horecagelegenheden gesloten en hebben ook supermarkten en speciaalzaken hun openingstijden aangepast.

Verzekeringen

Het is noodzakelijk naast uw standaard ziektekostenverzekering een aparte reisverzekering met ziektekostenclausule te sluiten om de soms hoge meerkosten in het buitenland af te dekken. Sommige verzekeraars bieden speciale polissen voor wie langer in het buitenland verblijft.

Medische zorg

Overwinteraars in Portugal kunnen rekenen op een goede gezondheidszorg. Via uw Nederlandse ziektekostenverzekering heeft u daar altijd recht op. Daarvoor hebt u in principe een European Health Insurance Card (EHIC) nodig. U kunt de EHIC rechtstreeks aanvragen bij uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Sommige verzekeraars verstrekken geen EHIC omdat hun eigen pas voldoende waarborgen biedt. Uw zorgverzekeraar kan u precies vertellen welke stappen u in Portugal dient te nemen op het moment dat u medische zorg nodig hebt of in het ziekenhuis opgenomen dient te worden.

Hebt u eenvoudige medische zorg nodig (eerstelijnszorg), ga dan naar het dichtstbijzijnde Centro de Saude (gezondheidscentrum), een soort dokterspost. Een consult kost 5,00. De artsen verdienen weinig en zijn snel met het uitschrijven van paardenmiddelen. Een dergelijke post is alleen tijdens kantooruren geopend.

Veel Portugezen slaan deze stap vaak over en spoeden zich direct naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis; er zijn bijna evenveel staats- als privéziekenhuizen. De privéklinieken nemen echter slechts 5 à 6 % van de bedden voor hun rekening waardoor de staatsziekenhuizen kampen met wachtlijsten en gebrekkige zorg.

U kunt ook een vrij gevestigde lokale arts consulteren. In de toeristengebieden vooral in de Algarve zijn ook Nederlandssprekende (huis)artsen gevestigd, meestal verbonden aan een privékliniek. De kosten daarvan kunnen in principe gedeclareerd worden bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar. De privéklinieken zijn doorgaans van Noord-Europees niveau.

Wanneer u een tandarts nodig hebt, kies dan voor een privékliniek in een grote stad. Vrij gevestigde tandartsen moeten het hebben van particuliere patiënten en die zijn er niet zo veel. Daarom lopen ze doorgaans achter bij de tandheelkundige ontwikkelingen.

AOW pensioen en ANW uitkering

Mocht u langere tijd in Portugal overwinteren dan kunt u uw eventuele AOW pensioen of uw ANW uitkering blijven ontvangen voor zolang u aan de gestelde voorwaarden verbonden aan de uitkering voldoet. Er zijn echter wel factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van uw AOW pensioen of ANW uitkering. Neem bij twijfel voordat u gaat overwinteren contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Wanneer u bijvoorbeeld in Nederland met uw partner geen gezamenlijk huishouden vormt, maar als u in Portugal overwintert dat wel doet, kan dat van invloed zijn op de hoogte van uw uitkering. De SVB houdt ook in het buitenland toezicht op het naleven van de regels.

Huisdieren

Hebt u een huisdier die u graag mee wilt laten overwinteren en de verhuurder is daarmee akkoord, vergeet dan niet het sinds 2004 verplichte EU-paspoort voor uw huisdier. Zie ook onder Huisdieren.

10 prachtige bestemmingen in Portugal