Rusland

Swipe

Veiligheid

Berichten over criminaliteit in Rusland duiken herhaaldelijk op in de media. Deze golven van geweld richten zich doorgaans tegen zakenlieden, rechters en journalisten. Desalniettemin is het ontegenzeglijk waar dat naarmate de levensstandaard slechter wordt en de werkeloosheid toeneemt, ook de mate van criminaliteit groeit. Zakkenrollen heeft een ongekende omvang gekregen. Let vooral op in de metro, in het gedrang bij het instappen en uitstappen. Als je een duw krijgt weet je dat er iets fout is, Russen duwen namelijk nooit, ze vermijden eerder ieder lichamelijk contact. Neem weinig contant mee, niet meer dan je voor een dag nodig hebt. Laat waardevolle papieren achter in het hotel, ook je paspoort. Bij diefstal: Tourist informatie St. Petersburg, Sadovaja 14 helpt met het opstellen van een politieverklaring.

Algemene veiligheidstips

Als westerling valt u in de grote steden nauwelijks meer op. Er zijn veel rijkere Russen die zeer modern gekleed gaan. Slechts uw gedrag of een camera zal u verraden als buitenlander. Russen fotograferen elkaar, toeristen nemen mooie gebouwen of pittoreske plaatjes op de korrel. Neem daarom de volgende richtlijnen in acht.

- Draag zo weinig mogelijk mee. Maak gebruik van pinautomaten of wisselkantoren in een afgesloten omgeving en wissel nooit op straat. Creditcards zijn zeker in de grote steden vaak te gebruiken.

- Draag geld en documenten rechtstreeks op uw lijf, en in een geldbuidel, dus nooit in een tas. Laat eventueel uw paspoort, dat u toch voor registratie moet afgeven, in de kluis van het hotel. Daar raakt het niet zoek. Neem alleen een fotokopie mee of de registratie van het hotel. Zelfs de politie moet hier genoegen mee nemen, het zijn hun eigen regels.

 - Gedraag u zo discreet mogelijk, trek zo min mogelijk aandacht, door luid een vreemde taal te spreken of een camera om uw nek te dragen.

- Draag de telefoonnummers en adressen van hotel, ambassade en westelijke medische centra bij u.

- Kijk uit voor bedelaars en zigeunerkinderen, geef niets en ook geen aandacht. Soms opereren zij in groepen. Vallen zij u lastig, geef dan een gil om hulp, en de Russen zullen u zeker helpen om hen te verjagen.

- Neem nooit een niet als zodanig herkenbare taxi.

10 prachtige bestemmingen in Rusland