Rusland

Swipe

Zakendoen in Rusland

Zakendoen met Rusland sterk in belangstelling

Rusland is een markt waar veel mogelijk is. Op het gebied van technologie in onder meer de agrobusiness liggen kansen. Datzelfde geldt voor de maritieme sector, de medische wereld en tal van andere branches waarin ons land innovatief voorop loopt.
De interesse voor zakendoen in Rusland en de voormalige Sovjetstaten is groeiend. Nederland is modiaal gezien een groot afnemer van Russische producten, met name uit de olie- en energiebranche.  Aan de andere kant exporteert ons land steeds meer producten naar Rusland of bieden Nederlandse bedrijven daar specifieke diensten aan. Lokale en regionale overheden hebben voordelige fiscale regelingen en aantrekkelijke voorwaarden voor  ondernemers uit Nederland als deze zich willen vestigen in hun regio’s of in Speciale Economische Zones. 

Nederland-Rusland2013-jaar

In het bilaterale Nederland-Rusland2013-jaar trekken beide landen extra met elkaar op. Nederland en Rusland zijn door de eeuwen heen al sterk verbonden. Tsaar Peter de Grote keek in Zaandam de kunst van het bouwen van schepen af.  Ook schakelde hij Amsterdamse boekdrukkers in om zijn volk op papier te kunnen informeren.  Verder heeft ons vorstenhuis een band met de Russische tsaren.
Dit jaar gaan veel Nederlandse bedrijven op bezoek bij mogelijke handelspartners in Rusland. In omgekeerde richting doen de Russen hetzelfde.  Ook theater-, muziek- en andere gezelschappen vertonen op cultureel gebied hun kunsten in het partnerland.

Inleven in zakenpartner

Omdat de Russische manier van zakendoen sterk verschilt van de nogal directe handelswijze van Nederlandse, is inleven in de potentiële handelspartner van doorslaggevend belang. Tevens is het zaak om goede lokale en betrouwbare contactpersonen te kiezen. Dat kunnen ook Nederlanders zijn die diensten aanbieden op juridisch, financieel, fiscaal, logistiek of ander gebied en die de markt en de ‘Russen’ kennen. Verder is het aan te raden om er zelf regelmatig naartoe te gaan. Om op grote afstand je zaken in bijvoorbeeld Moskou, Kazan of – duizenden kilometers verderop - Vladivostok denken te kunnen regelen, is onmogelijk.

Informatieportal HollandBizzRussia

Ondernemers die zich vooraf goed willen informeren over de (on)mogelijkheden van dit enorme land, kunnen terecht op de website HollandBizzRussia.  Het onafhankelijke team achter www.hollandbizzrussia.com betrekt uit diverse bronnen relevante content over een breed scala van onderwerpen. De leveranciers zijn zowel overheidsgerelateerde organisaties, waaronder Agentschap NL, Kamer van Koophandel en het Nederlands-Russisch Centrum voor Handelsbevordering, als commerciële partners die hun kennis en expertise delen. Op de Servicepagina’s is alle informatie overzichtelijk gerangschikt in rubrieken.

HollandBizzRussia werkt nauw samen met experts die vanuit hun vakgebied ontwikkelingen in de vorm van blogartikelen belichten. Ook hier is volop variatie: van economie, financieel, juridische zaken, recruitment en HR, en zakendoen tot het dagelijkse leven in – bijvoorbeeld – Moskou en de cultuur in brede zin. Met name door die laatste onderwerpen wordt de bezoekers van de website een ander kijkje geboden op Rusland en de buurlanden.

Onder Activiteiten vindt men informatie over interessante beurzen, handelsmissies, seminars en trainingen, en ook over exposities en culturele evenementen.  Te zijner tijd komen er ook vacatures en andere modules bij, al naar gelang de behoeften vanuit de markt.

Digizine

In de loop van 2013 komt HollandBizzRussia met een Digizine. Daarin komen onder andere diepgaande reportages over bedrijven, ontwikkelingen, trends, interviews met bekende en onbekende Nederlanders op de Russische markt en bijdragen van columnisten. Elk Digizine krijgt een thematische invalshoek.

Russische versie

Vooralsnog zijn de websiteteksten alleen in het Nederlands en deels in het Engels. Later krijgt HollandBizzRussia er een Russische versie bij. Die maakt ook ondernemers uit Rusland – in hun eigen taal – bekend met ons land en de mogelijke handelspartners. Het uiteindelijke streven van de initiatiefnemers DoPro – Full service in public relations, Fine Graphic en WN-media is om digitaal tweerichtingsverkeer te bieden aan bedrijven en andere partijen uit Nederland, Rusland en de voormalige Sovjetlanden.

10 prachtige bestemmingen in Rusland