Servië

Swipe

Sport

De Serviërs zijn grote liefhebbers van (het kijken naar) sport. Vooral sporten waarin individuele landgenoten of landgenoten in teamverband uitblinken. Sinds de uitzonderlijke prestaties van tennissers als Novak Ðokovic, Jelena Jankovic en Ana Ivanovic is tennis enorm in opkomst en gaan vele jonge Serviërs op vroege leeftijd al in training om in de voetsporen van hun beroemde landgenoten te treden. Het winnen van de Davis Cup in 2010 heeft deze tendens uiteraard nog versterkt. De traditioneel populaire sporten in Servië zijn echter voetbal, basketbal, volleybal, handbal en waterpolo.

De traditionele rivalen in de Servische voetbalcompetitie zijn de beide clubs uit de hoofdstad: Rode Ster en Partizan Belgrado, elk met een grote schare (fanatieke) aanhang. In de wijken rond de stadions is er geen woning of flat te vinden waar geen graffiti op staat van de aanhang van de teams.

Zoals in veel ex-communistische landen speelt deze rivaliteit niet alleen bij de voetbalteams met die naam, maar ook bij het volleybal- of basketbalteam met die naam, aangezien deze veelal in hetzelfde complex of stadsdeel zijn gehuisvest. Veel Servische voetballers, vaak opgeleid door een der beide clubs, spelen in West-Europa. Velen daarvan spelen (of hebben een periode) in Nederland (gespeeld).

Bekende spelers uit de eredivisie zijn bijvoorbeeld Mateja Kežman (vml. PSV), Danko Lazovic (vml. PSV/Vitesse/Feijenoord), Marko Pantelic (vml. Ajax) en Miralem Sulejmani (Ajax). Maar ook in de Nederlandse subtop verdien(d)en vele Servische voetballers hun brood, denk bijvoorbeeld aan Nemanja Gudelj (NAC Breda), Dušan Tadic (FC Twente) of Filip Ðuricic (Heerenveen). Alle genoemde spelers en de honderden anderen die over Europa zijn uitgezworven worden over het algemeen nog op de voet gevolgd door de Servische voetballiefhebbers binnen of buiten de alomvertegenwoordige wetlokalen – de kladionice.

Met een mannelijke bevolking die, net als Nederland, statistisch gezien tot één van de langste van Europa gezien wordt ligt het bijna voor de hand dat in Servië ook basketbal en volleybal tot de populaire sporten behoren. Veel Servische basketballers spelen bij Europese topclubs en er spelen er momenteel vijf in de Amerikaanse hoogste divisie (NBA). Deze spelers zijn grote sterren in Servië en algemeen bekend bij een ieder. Zowel in het internationale volleybal als waterpolo behoren de Servische heren- en damesteams tot de wereldtop.

Kladionica

Zoals in veel, zo niet de meeste, Europese landen is voetbal één van de meest populaire gespreksonderwerpen voor Servische mannen en jongens. Wat daarbij, zeker ook voor de Nederlandse bezoekers, enorm kan verbazen is dat men vaak zeer goed op de hoogte is van de stand van zaken in de Nederlandse competitie(s). Ook de prestaties van laagvliegers uit de eerste divisie en zelfs het amateurvoetbal kunnen hierbij aan een uitgebreide uiteenzetting worden onderworpen. Dit wordt veroorzaakt door het alomtegenwoordige wedden op sportwedstrijden in zogenaamde Kladionica’s, die je op vrijwel elke hoek van de straat tegenkomt in Servië. Het gaat hier in de meeste gevallen niet om ernstige verslaving(en); meestal gaat het om kleine bedragen en om onschuldig tijdverdrijf. Kladionica’s zijn populair in alle lagen van de bevolking, zij het (vanzelfsprekend) vooral bij mannen. Servische spelers in de selectie zijn een pré, maar geen noodzaak. Schrik dus niet als men uit het niets begint over de resultaten van Helmond Sport in het seizoen 2003-04, de oorzaken daarvan en waarom het vertrek van de centrale verdediger een zware tegenvaller was in de race naar een periodetitel.

10 prachtige bestemmingen in Servië