Servië

Swipe

Theater

Servië, en vooral Belgrado, heeft een vrij levendige theaterscene. In de negentiende eeuw kwam het theater van Centraal Europa via Novi Sad in Bel-grado terecht, waar in de tweede helft van de negentiende eeuw het bekende Nationale Theater werd gebouwd. Dit Narodni Pozoriste bestaat nog steeds en heeft een rijk programma.

Klassieke stukken uit de Servische theatertraditie zijn bijvoorbeeld die van de legendarische theatermaker Branislav Nušic (1864-1938), die aan het begin van de twintigste eeuw leefde. Een nog veel gespeeld stuk is Gospodja Ministarka (De vrouw van de minister) die op komische wijze de kleinburgerlijke moraal van de Servische bourgeois bespot. Dit stuk is vele malen opnieuw opgevoerd, waarbij ook steeds opnieuw actuele onderwerpen in de Servische samenleving werden geïntegreerd. Nušic heeft later ook theaters opgericht in andere delen van Joegoslavië, zoals in Sarajevo, Novi Sad en Skopje.

De theatervoorstellingen in het Narodno Pozoriste zijn vrijwel altijd in het Servisch. Wie een meer internationale blik op theater heeft, is het festival BITEF (Belgrade International Theatre Fest – www.bitef.rs) een must. Tijdens dit festival is er veel aandacht voor moderne vormen van theater en worden groepen uit de hele wereld verwelkomd. Het festival wordt al sinds 1967 georganiseerd en groeit zowel in het aantal bezoekers als in de internationale erkenning in de theaterwereld. Door het jaar heen zijn er ook voorstellingen te zien in het theater, gelegen aan de Knez Miletina.

10 prachtige bestemmingen in Servië