Servië

Swipe

Prehistorie: Vinča

In de bodem van het huidige grondgebied van Servië werd in 1908 een belangrijke archeologische ontdekking gedaan. Aan de oevers van de Donau bij het dorpje Vinčna stuitte de Servische archeoloog Miloje Vasic op de resten van een menselijke nederzetting die later werd gedateerd in het vierde millennium voor Christus. In de twee decennia na 1908 haalden Vasic en zijn medewerkers een grote hoeveelheid kunst- en gebruiksvoorwerpen naar boven, die meer over de prehistorische bevolking van de Balkan konden vertellen.

Andere archeologische ontdekkingen in Oost-Europa zijn in verband gebracht met Vasic’ opgravingen, waardoor we nu in het algemeen spreken over het Vinčavolk dat leefde in het gebied van het huidige voormalige Joegoslavië, Roemenië, Hongarije en Bulgarije. Iets preciezer gezegd leefden de Vinwa tussen de gebergten van Bosnië, de Karpaten en het Balkangebergte van Bulgarije in. De opgegraven nederzetting laat goed zien hoe de Vinčabevolking woonde in houten en lemen huizen die door straten werden verbonden. De Vinwa leefden van jacht, visserij en eenvoudige landbouw. Veel opgegraven kunstvoorwerpen, cultusbeeldjes en sierlijke borden tonen aan dat de bevolking een zeker belang aan spiritualiteit en cultuur hechtte. De kleine sculptuurtjes van godheden zijn wereldberoemd geworden en geliefd vanwege de wonderlijke en kunstige eenvoud.

De hoogtijdagen van deze neolithische cultuur lagen in het vierde en derde millennium voor Christus. Daarna raakte zij in verval. Deze unieke archeologische vondsten van een prehistorisch Servië zijn nog steeds te bezichtigen in Vinča. De mooiste kunstige Vinčabeeldjes die Vasic opgegraven heeft staan in musea over de hele wereld tentoongesteld.

10 prachtige bestemmingen in Servië