Servië

Swipe

Fauna

Buiten de steden is Servië relatief dunbevolkt; er zijn nog veel natuurlijke, weinig toegankelijke en betreden habitats. Voor de zoogdieren is dat gunstig, en Servië kan dan ook bogen op redelijke populaties van elders bedreigde soorten, zoals bruine beer en wolf. Er komen 101 zoogdiersoorten voor, de meer spectaculaire zijn steenbok, ree, edelhert, wild zwijn, wolf, vos, jakhals, bruine beer, otter, das, boom- en steenmarter, lynx en wilde kat. Van zoogdieren krijgt de gemiddelde toerist weinig te zien, de meeste soorten hebben een nachtelijke leefwijze, en ze zijn ook nog eens heel schuw. Hoe het met de beren en wolven gesteld is na de verwoesting van bos en gebrek aan bescherming tijdens de oorlog is onduidelijk. Onderzoek en beschermingsmaatregelen zijn urgent. Speciale excursies onder begeleiding van een deskundige zijn meestal nodig om deze in de bergen voorkomende dieren te zien.

In Servië zijn 342 vogelsoorten waargenomen, waarvan er 250 ook broeden. Daarnaast is er een groot aantal overwinteraars uit noordelijker gelegen streken. In de moerasgebieden van de Pannonische laagvlakte, zoals Obedska bara en Warska bara. Deze gebieden bestaan vaak uit een aantal oorspronkelijk voor de visteelt gegraven vijvers, irrigatiebekkens, ooibos, weidegronden en moerassen. Hier broedt de zeldzame witoogeend. Verder is het een eldorado voor reigerachtigen, met broedende woudaap, kwak, ralreiger, kleine zilverreiger, purperreiger, zwarte ibis, lepelaar en ooievaar. Zeearenden, witwangsterns en visdiefjes doen zich tegoed aan de rijke visfauna.

Niet ver van de moerasgebieden ligt een heel andere biotoop: het steppegebied Deliblatska Pešwara. Daar komen komen bijzondere vogels als de sakervalk, de keizerarend en de kwartelkoning voor. Opmerkelijk is verder het gebied rondom de kloof van de Uvac, tussen Nova Varoš en Ivanjica, waar een grote kolonie vale gieren broedt.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië