Servië

Swipe

Accommodatie

Het is in Servië niet moeilijk om een plaats om te overnachten te vinden. De kwaliteit is wisselend en de sterren of categorieën zeggen weinig, dus het valt aan te raden eerst even te inspecteren. Over het algemeen liggen de prijzen een stuk lager dan in West-Europa, maar in elke prijsklasse is wel iets te vinden. In deze gids worden de hotels ingedeeld aan de hand van de prijs van een tweepersoonskamer zonder ontbijt: eenvoudig is tot 3000 dinar (30 euro); middenklasse is tot 6000 dinar; luxe is vanaf 6000 dinar. De aanduidingen zeggen dus meer iets over de prijs, dan over de kwaliteit van het hotel.

Steden

Veel hotels die nog uit de communistische tijd stammen zijn groot, leeg en niet eens altijd goedkoop. De laatste jaren zijn echter steeds meer van deze hotels geprivatiseerd en/of gemoderniseerd. Beter zijn kleine pensions die vaak in de laatste jaren zijn geopend. Alleen in Belgrado en Novi Sad, Niš en Subotica zijn jeugdherbergen.

Platteland

Langs de grote wegen zijn overal pensions (pansion). Vaak verhuren ze zowel appartementen als kamers zonder eigen douche en WC. Veel particulieren verhuren losse kamers (sobe). De meeste mensen zijn uiterst gastvrij. Ze spreken niet altijd vreemde talen, maar met wat Engels, Duits, handen en voeten is er meestal wel uit te komen. Het zogenaamde seoski toerisme (dorpstoerisme) is in opkomst. In steeds meer plaatsen kan de toeristeninformatie degelijke informatie over particuliere accommodatie verschaffen. Elders moet je er toevallig op stuiten. Als u het eerst vraagt, zullen veel boeren er geen problemen mee hebben als u tegen een kleine vergoeding een tentje op hun land opzet.

Natuur

Wandelaars kunnen gebruikmaken van de vele berghutten in de Servische natuur. Die zijn vaak zeer goedkoop (circa 500 dinar per persoon) en behoorlijk comfortabel. Sommige hutten zijn via onverharde wegen ook per auto te bereiken. Veel berghutten zijn buiten het weekeinde alleen op afspraak open. Informeer dus altijd bij de plaatselijke instanties, zoals de toeristeninformatie. Grote familiecampings zijn er nauwelijks in Servië en als ze er zijn staan ze vaak helemaal vol met caravans en is er geen plaats voor incidentele gasten. Op sommige plekken kunnen kampeerders ook terecht op kleinschalige natuurcampings, hoewel dit fenomeen nog niet erg ontwikkeld is. Ook wie geen tent of caravan meegenomen heeft kan daar vaak op campings terecht, omdat er meestal houten hutjes om in te slapen staan opgesteld. Vrij kamperen is ook mogelijk.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië