Servië

Swipe

Auto

Autohuur

Een aantal grote internationale verhuurbedrijven is ook in Servië gevestigd. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland en België.

Brandstof

Benzinestations zijn overal in Servië en beschikken altijd over diesel en loodvrije benzine met verschillende octaangehaltes. LPG is moeilijker te krijgen. De prijs ligt meestal net boven de euro voor een liter. Zelfbediening is niet gebruikelijk, dus wacht voordat u naar de pomp grijpt altijd even om te zien of er een bediende aan komt lopen.

Wegennet

De wegen in Servië zijn de laatste jaren weliswaar langzamerhand beter geworden, maar de kwaliteit laat nog steeds te wensen over. Er kunnen gaten in de weg zitten en tunnels zijn soms niet verlicht. Als u niet over de snelweg rijdt, dient u bij de planning van uw reis rekening te houden met een gemiddelde snelheid van 60 km/uur op de hoofdwegen en 40 km/uur op de lokale wegen. De bewegwijzering laat vaak te wensen over. Zorg dat u dus altijd een goede kaart in de auto heeft liggen. De plaatselijke bevolking is overigens zeer behulpzaam, dus schroom niet om de weg te vragen als u het even niet meer weet.

Verkeersregels

Overal – maar met name daar waar de hoofdweg door een bebouwde kom gaat – staat politie langs de weg om op verkeersovertredingen te controleren. Wie spijt betuigt of slechts een kleine overtreding maakt, komt er meestal met een waarschuwing of kleine boete af, maar de bedragen kunnen behoorlijk oplopen en de politie is de laatste jaren steeds strenger geworden. Serviërs hebben de gewoonte tegenliggers met lichtsignalen voor de politie te waarschuwen.

In het hele land is het verplicht om 24 uur per dag de verlichting te voeren. U dient altijd een gevarendriehoek, een extra koplamp, een oranje veiligheidshesje en een EHBO-set in de auto te hebben. In de winter zijn winterbanden en in bergachtige gebieden sneeuwkettingen belangrijk. De politie controleert regelmatig uw auto- en verzekeringspapieren.

De maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in uw bloed is 0,3 promille, maar degenen die korter dan twee jaar hun rijbewijs hebben mogen helemaal geen alcohol in hun bloed hebben.

De maximumsnelheden zijn 50 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op provinciale wegen en 100 km/uur op autowegen. Op de autosnelweg mag 120 km/uur gereden worden. Met aanhangwagen of caravan is de maximumsnelhieid altijd 80 km/uur.

De verkeersborden zijn over het algemeen hetzelfde als in West-Europa. De rode driehoek met de zwarte stip (crna tocka) betekent dat u een gevaarlijk punt nadert. Reparatie Langs de weg en in buitenwijken van steden zijn overal kleine werkplaatsen voor autoreparaties. Vaak zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde reparatie. De “vulkanizer” doet alles met banden, bij de “auspuh-servis” kunt u uw uitlaat laten repareren en de “auto-elektricar” weet alles van elektronica. De “autoservis” en “automehaniwar” doen bijna alles. De “auto-delovi” verkoopt onderdelen, maar voert ook kleine reparaties uit, zoals het vervangen van een lamp of ruitenwisser.

De prijzen – met name voor arbeid – liggen bijzonder laag. Probeer wel altijd vooraf een bedrag af te spreken, om te voorkomen dat u belazerd wordt. Reserveonderdelen voor Duitse en Zweedse auto’s zijn overal te krijgen en meestal kan een keuze gemaakt worden tussen de originele onderdelen of goedkope, maar niet altijd goede Servische of Chinese namaak. Voor andere Europese auto’s is het vinden van onderdelen en garages meestal ook niet zo’n probleem, maar Aziatische en Amerikaanse merken zijn minder goed vertegenwoordigd.

Parkeren

In steeds meer binnensteden in Servië zijn kosten verbonden aan parkeren. Soms kunt u nog bij een parkeerwachter afrekenen of een parkeerkaart in een kiosk kopen, maar meestal dient u via SMS te betalen. Door uw nummerbord te SMS’sen naar de parkeerdienst wordt er automatisch een klein bedrag van uw beltegoed afgeschreven. U ontvangt dan een SMS waarin staat tot welke tijd u betaald heeft. Daarna kunt u opnieuw een SMS sturen, maar in sommige zones is de totale parkeerduur aan een maximum gebonden. Als u een Servische SIM-kaart heeft werkt de dienst altijd, maar met een Nederlandse SIM-kaart hapert het nogal eens.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië