Servië

Swipe

Gedragsregels en -tips

Uiteraard gelden in Servië de gebruikelijke regels van gezond verstand, respect en beleefdheid. Mensen zijn uitzonderlijk gastvrij en zullen u van alles aanbieden. Steeds weigeren is onbeleefd, maar probeer ook iets terug te doen. Als u bij een restaurant de rekening wilt betalen, zorg dan dat u assertief en kordaat handelt, want uw gastheer of gastvrouw zal u proberen voor te zijn. Ook geen slecht idee is van huis enkele presentjes voor onvoorziene situaties mee te nemen. Een fles jenever of een doosje pralines doen het altijd goed.

Als u een heilige plaats betreedt, praat dan niet te hard en zorg dat u netjes gekleed bent. In kerken, kloosters en moskeeën moeten in ieder geval de knieën en schouders bedekt zijn. De schoenen moeten altijd uit, alvorens een moskee betreden kan worden. Diezelfde regel geldt trouwens bij mensen thuis meestal ook. In de orthodoxe kerken mag u uw rug niet naar het altaar keren.

Probeer niet in discussie te gaan met ultra-nationalistische mensen, want dat is een gebed zonder eind of met een onplezierig eind. De beste tactiek is om subtiel van onderwerp te veranderen.

Kijk een beetje uit met uw houding ten opzichte van politiemensen en douanebeambten. Ze zijn niet altijd even redelijk, maar als u beleefd blijft en hun gezag respecteert is er meestal niets aan de hand. Grappig bedoelde opmerkingen die refereren aan het imago van Nederland als drugsland of het Joegoslavië tribunaal in Den Haag, kunt u maar beter met een onschuldige glimlach pareren.

10 prachtige bestemmingen in Servië