Servië

Swipe

Geld

De dinar (Din of RSD) wordt overal in Servië geaccepteerd. Eén dinar is ongeveer 1 cent waard. Eurobiljetten worden ook vaak geaccepteerd, maar muntgeld niet. Creditcards worden alleen in de grotere benzinestations, bij tolpoortjes, supermarkten, hotels en restaurants geaccepteerd.

Prijzen

Servië is over het algemeen een stuk goedkoper dan België en Nederland. De prijs van lokaal geproduceerde artikelen, zoals levensmiddelen, ligt ongeveer twee keer zo laag. Geïmporteerde producten zijn minder goedkoop en luxeartikelen, zoals elektrische apparaten, zijn bijna net zo duur of soms zelfs duurder dan bij ons.

Voor 500 tot 1000 dinar per persoon kunt u al eenvoudig uit eten. Een snack als burek of een hamburger is zelfs al voor 200 dinar te koop. Een glas bier, frisdrank of rakija kost in een café 100 tot 200 dinar, in een discotheek 200 tot 300. Duurdere en luxere restaurants zijn er alleen in de grote steden. Een kopje koffie of thee kost meestal 50 tot 100 dinar. Helemaal goedkoop zijn arbeidsintensieve diensten. Voor vijf euro kunt u al naar de kapper en voor hetzelfde bedrag wordt uw auto van onder tot boven gewassen en gestofzuigd. Taxiritjes zijn goed te betalen en een bus- of treinreis van Belgrado naar Niš kost ongeveer 1500 dinar.

Relatief duur is accommodatie. Wie alleen reist betaalt als snel minimaal 2500 dinar voor een hotelovernachting. Een tweepersoonskamer is meestal wel voor 3000 dinar te vinden. Accommodatie bij particulieren is wat goedkoper, rond de 1000 dinar per bed. Wie nog minder te besteden heeft, kan het beste zoveel mogelijk in berghutten of op natuurcampings overnachten. Vrij kamperen of bij vrienden logeren blijft natuurlijk het goedkoopste.

Fooien en afdingen

Het is in Servië gebruikelijk om in restaurants bedragen af te ronden. Fooi wordt meestal niet op tafel achtergelaten; de klant geeft bij het afrekenen aan, voor welk bedrag te ober mag teruggeven. In cafés en bars is het gebruikelijk dat de ober na elk drankje een bonnetje op tafel legt. Dat betekent niet dat u meteen moet betalen: als u weggaat wordt alles opgeteld en kunt u afrekenen. Werknemers in de horeca verdienen erg weinig en zijn erg blij met een kleine fooi, maar het is niet verplicht. In gewone winkels hebben alle producten vaste prijzen, maar op markten – vooral in toeristische steden – is afdingen verstandig. Ook op producten die langs de weg verkocht worden, kunt u proberen af te dingen, hoewel deze vaak al heel goedkoop zijn.

Wisselen en geldautomaten

In alle grote en middelgrote steden zijn voldoende geldautomaten. Omdat deze nogal eens buiten gebruik zijn of geen Nederlandse of Belgische bankpas accepteren, is toch altijd handig om wat extra geld op zak te hebben. Dat kunnen ook euro’s zijn, want op de meeste plekken worden deze geaccepteerd en ook wisselkantoortjes zijn meestal wel voorhanden.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië