Servië

Swipe

Openbaar vervoer

Bus

De snelste en effectiefste manier om in Servië van A naar B te komen is de bus. In elk dorp komt wel eens een bus en tussen alle steden bestaan regelmatige verbindingen. Wel rijden bussen soms op rare tijden en is het lastig vooraf uit te zoeken hoe laat ze vertrekken of aankomen. Omdat er talloze concurrerende busmaatschappijen zijn is er niet één telefoonnummer of website met informatie voor het hele land. Het beste kunt u op het busstation zelf om informatie vragen, het liefst een dag voordat u wilt vertrekken. Om zeker te weten of u in de goede bus stapt, kunt u het beste nog even navragen bij de andere wachtenden of aan de chauffeur. Grote tassen moeten in het bagageruim, waar u nog 50 of 100 dinar extra voor betaalt.

Trein

De trein is langzamer, maar ook iets goedkoper en vooral comfortabeler dan de bus. Servië heeft geen uitgebreid spoorwegnet. Op de internationale lijnen, Zagreb – Šid – Belgrado – Niš, Boedapest – Subotica – Novi Sad – Niš – Skopje – Athene en Belgrado – Užice – Podgorica – Bar, rijden nog vrij regelmatig treinen, maar op de perifere lijnen zijn soms maar één of twee verbindingen per dag. De komende jaren investeert Servië enorme bedragen in het spoorwegnet. De treinen zullen in de toekomst frequenter gaan en veel sneller rijden, maar waarschijnlijk ook een stuk duurder zijn. Informatie over vertrek- en aankomsttijden kunt u vinden op: www.serbianrailways.com.

Taxi

Overal zijn taxi’s in overvloed aanwezig. Ze zijn niet zo luxe als bij ons, maar ook erg goedkoop. Wel is het verstandig vooraf de prijs te vragen. Is die voor een ritje binnen een stad meer dan 500 din, dan klopt er iets niet en kunt u beter een andere auto zoeken.

Liften

In Servië wordt nog veel meer gelift dan in West-Europa, maar op de snelweg is het verboden. Het gaat over het algemeen snel en het is redelijk veilig, maar zoals in andere landen wordt het afgeraden voor vrouwen alleen. Stap niet in bij twijfel over de chauffeur. Het is niet ongebruikelijk dat chauffeurs een kleine bijdrage voor de benzine verlangen. Het is wel zo beleefd dat altijd aan te bieden.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Servië