Servië

Swipe

Winkelen

Levensmiddelen

De meeste Serviërs kopen hun levensmiddelen nog altijd bij de slager, bakker, het winkeltje op de hoek, op de markt of – nog beter – direct bij de boer, herder of imker. Supermarkten zijn de laatste jaren in opmars.

Kleding

Op de markt is kleding het goedkoopst, maar de keuze is beperkt. In veel steden zijn nog overdekte markten uit de communistische tijd, maar de laatste jaren komen er ook steeds meer moderne warenhuizen en winkelcentra bij. In grote steden als Belgrado en Novi Sad zijn ook straten met luxere kledingwinkels. Een typisch “Joegoslavisch” verschijnsel zijn de Chinese markten, waar u voor een habbekrats producten van matige kwaliteit kunt kopen.

Boeken, CD’s, DVD’s

Servië heeft een chronisch gebrek aan goede boekwinkels. In kleinere plaatsen zijn alleen kantoorboekhandels of winkels die in religieuze boeken gespecialiseerd zijn. Boeken in andere talen zijn al helemaal moeilijk te vinden. Alleen Belgrado en Novi Sad hebben een redelijk aanbod.

CD’s en DVD’s worden overal op straat verkocht. Dit zijn vaak illegale kopieën met wisselende kwaliteit. In Belgrado, Novi Sad en Niš zijn betere CD-winkels.

10 prachtige bestemmingen in Servië