Singapore

Swipe

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in Singapore uitstekend geregeld en voor Europese begrippen spotgoedkoop.

Taxi's in Singapore

Het gemakkelijkste is het nemen van een taxi, al moet men vooral in de spits nog wel eens in de rij staan. Maar meestal duurt dat nooit echt lang. In sommige taxi’s kan men zelfs met een creditcard betalen. Gedurende de spitsuren (07.00-09.30 uur en 17.00-20.00 uur) rekent men een toeslag van 35% op de ritprijs. ’s Nachts na 24 uur is er een toeslag van 50 % op de ritprijs. Indien men het Central Business District binnengaat, moet er SGD 3,00 extra betaald worden Dat komt eventueel bovenop de 35% spitsurentoeslag.

De metro (MRT – Mass Rapid Transport)

Daarnaast is er de metro (MRT – Mass Rapid Transport). Snel, efficiënt, schoon en veilig. Men kan een (gratis) routekaart krijgen bij de meeste loketten. Om zo voordelig mogelijk te reizen schaft men het best een Stored Value EZ-link card aan. Deze kost minimaal SGD 15,00: dat wil zeggen SGD 5,00 statiegeld voor de card en SGD 10,00 om mee te reizen. Ook het busvervoer is prettig geregeld en te betalen met diezelfde kaart. Als u geen kaart hebt, zorg dan voor gepast geld. Bij de meeste boekhandels kunt u voor enkele SGD een Bus Guide & Bus Stop Directory kopen. Erg handig!

Indien u Singapore wilt verlaten

Per vliegtuig

Men kan natuurlijk naar Changi Airport gaan en daar het vliegtuig pakken naar huis of elders.

Per trein

Reizen naar het buurland Maleisië kan bijvoorbeeld per trein. De KTM (Keretapi Tanah Melayu) rijdt tot in Singapore (Keppel Road). Afhankelijk van het soort accommodatie betaalt u tussen de SGD 30,00 en de SGD 110,00 voor een reis naar Kuala Lumpur. De treinrit duurt ongeveer ongeveer 7 uur.

Voor wat deze reis betreft zit er een addertje onder het gras. Vroeger waren de Maleisische ringgit en de Singapore dollar evenveel waard. Die tijd is echter reeds lang voorbij; vandaag de dag is de Singdollar veel meer waard. Maar niet voor KTM. Bijgevolg betaalt u voor een ritje Kuala Lumpur-Singapore tussen de RM 30,00 en de RM 110,00. Voor de reis in omgekeerde richting betaalt u dezelfde bedragen, maar dan wel in dure Singdollars.

Als u toch voor een Maleisische prijs wilt reizen, kunt u bijvoorbeeld de bus nemen naar Johor Baru en daar een treinkaartje naar KL kopen. Een andere mogelijkheid is om een treinbiljet te kopen naar Kempas Baru, het eerste Maleisische station. Daar stapt u dan uit en u koopt ter plaatse een biljet voor de rest van de reis.

De spoorlijn die in Singapore begint, loopt door tot in het noorden van Thailand. Vanaf Singapore kunt u dus niet alleen reizen naar Kuala Lumpur en Ipoh maar ook naar Butterworth (Penang), Had Yai, Phuket, Bangkok en zelfs Chiangmai.

De Eastern & Oriental Express

Mensen die er iets voor over hebben kunnen reizen met de Eastern & Oriental Express. Een reisje Singapore-Bangkok bijvoorbeeld kost e 1700 per persoon, maar daar krijgt u dan ook wat voor. U bevindt zich aan boord van een superdeluxe koloniale trein met heerlijke natjes en droogjes die op tijd en terstond geserveerd worden. Voor de culinaire verwennerij heeft men topkoks aan boord gehaald. Alle uitstapjes zijn inbegrepen. Voor mensen op huwelijksreis zijn er speciale arrangementen en ook voor groepen zijn er prettige regelingen. Wilt u alles weten?

Reizen per bus

Uiteraard kan men Singapore ook verlaten per bus. Er is een aantal mogelijkheden. Vanaf de Queen Street Bus Terminal vertrekt ieder halfuur een boemelbus (nr.170) via de causeway naar Johor Baru. De kosten zijn laag (SGD 1,10). Aan de grens moet u de bus verlaten met al uw bagage(!). Houd uw buskaartje wel bij u anders moet u opnieuw betalen. Nadat de douanefaciliteiten zijn afgehandeld, kunt u de volgende bus nemen naar de Maleisische douane. Hier wordt het hele ritueel nog een keer herhaald. Vermijd om deze reis in het weekend te maken want dan is het zeer druk en zijn de wachttijden lang.

Langeafstandsbussen

Vanaf het Golden Mile Complex op Beach Road vertrekken bussen naar onder andere Kuala Lumpur, Butterworth (Penang), Phuket en Bangkok. Zorg er wel voor dat u een warme trui of een warm vest bij u hebt, want ze hebben airconditioning! Koelkasttemperaturen zijn er niets bij. Prijzen variëren tussen de SGD 30,00 en SGD 80,00 , afhankelijk van de bestemming. Om naar het Golden Mile Complex te gaan kunt u een taxi nemen of u reist per MRT, station Lavender.

Een ander vertrekpunt is de Lavender Street Bus Terminal, ook bereikbaar via het Lavender MRT-station. Hier vertrekken langeafstandsbussen naar onder andere Malakka en Kuantan. 

Een goedkoper alternatief

U kunt ook eerst naar Johor Baru reizen en vervolgens van daaruit naar uw eindbestemming. Omdat de waarde van de ringgit ongeveer de helft minder is dan de waarde van de Singdollar, zijn busritten vanuit Johor Baru een stuk goedkoper.

VIP-coach

Tegenwoordig kan men ook per VIP-coach van Singapore naar Kuala Lumpur reizen. U zit aan boord van een luxueuze bus, u krijgt onderweg een hapje en een drankje en u komt redelijk fris en zonder problemen op uw bestemming. Een van de maatschappijen die deze lijn onderhouden is Aeroline. Hun coaches vertrekken in Singapore van het Harbour Front Centre aan de Telok Blangah Road. In Kuala Lumpur arriveert u bij het Corus Hotel op de Jalan Ampang. 

Per taxi naar Johor Baru

Ten slotte zijn er ook nog de zogenaamde langeafstandstaxi’s die u naar Johor Baru kunnen brengen. U kunt ze vinden bij de Queen Street Bus Terminal. Deze voertuigen vertrekken echter pas als er 4 passagiers zijn. 

Per boot naar Batam

Mocht u besluiten om naar Indonesië te vertrekken, dan kunt u de veerboot nemen naar het Indonesische eiland Batam. Deze bootjes varen dagelijks om het halfuur. De veerdienst begint om 08.15 uur ’s morgens en gaat door tot 20.00 uur. Startpunt is de Harbour Front Ferry Terminal. U kunt er gemakkelijk komen via het Harbour Front MRT-station. De boottocht naar Batam duurt tussen de 30 en de 45 minuten.

Bouwsteen

Stopover Singapore

Singapore is een bruisende, welvarende en zeer schone metropool. Volgens sommigen saai en voorspelbaar, volgens ons de moeite van een stopover in...

v.a. 167.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Singapore