Slowakije

Swipe

Eten en drinken

Eten

Ontbijt

De meeste hotels hebben een eigen eetzaal waar u desgewenst een continentaal ontbijt kunt bestellen (meestal niet bij de prijs van het hotel inbegrepen). In eetcafés buiten de toeristische gebieden is een dergelijk ontbijt niet altijd verkrijgbaar. Wel kunt u soms smakelijke belegde sneetjes brood krijgen. Verder staan warme gerechten, zoals soep en goulash op het menu.

Lunch

De Slowaken gebruiken een warme lunch. Broodjes zoals wij die kennen zijn in restaurants of eetcafés buiten de grote plaatsen niet altijd verkrijgbaar. In plaats daarvan zijn soms belegde sneetjes brood of een bord kaas of vleeswaar met onbelegde broodjes te koop. Verder verkopen eethuisjes die wel wat op een snackbar lijken onder andere een grote verscheidenheid aan salades op mayonaisebasis. Restaurants serveren voornamelijk warme maaltijden.

Diner

In vrijwel elk restaurant staan wienerschnitzels, biefstuk met een gebakken ei en goulash op het menu. Als bijgerecht is knedlíky (knoedels op basis van meel of aardappels) populair maar patat frites of gekookte aardappelen (met komijnzaadjes) zijn ook in vrijwel elk restaurant verkrijgbaar. Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten. In de visrijke gebieden zal forel en karper rijkelijk verkrijgbaar zijn. Vooral gegrild zijn deze vissen erg lekker. In de bergen wordt de menukaart in het jachtseizoen in sommige restaurants verrijkt met wildgerechten.

Verse groenten zijn in restaurants schaarser dan bij ons. Vaak kunt u wel een gemengde salade van tomaten en komkommers bestellen, maar in afgelegen plaatsen zijn soms alleen groenten uit het zuur verkrijgbaar.

De Slowaakse keuken thuis is zeer gevarieerd. De bevolking gebruikt van alles wat de natuur te bieden heeft. Als u in de herfst door de bossen loopt zult u regelmatig mensen tegenkomen die de grond afzoeken. Zij plukken paddenstoelen die thuis in de gerechten verwerkt worden. Ook bosvruchten worden gedurende het seizoen gebruikt.

Het nationale gerecht is bryndzové halusky. Het gerecht is gemaakt van kleine knoedels van aardappels. Het wordt geserveerd met een speciale Slowaakse schapenkaas: bryndza. Bovenop liggen uitgebakken spekjes en soms schijfjes Slowaakse worst. Traditioneel wordt bij bryndzové haluæky een soort karnemelk gedronken. Jaarlijks wordt in het bergdorpje Turecká het nationale kampioenschap voor het bereiden en eten van bryndzové halusky gehouden.

Als u zich culinair op uw vakantie in Slowakije wilt voorbereiden kunt u de volgende recepten uitproberen.

Drinken

In cafés zijn de tafels vaak gevuld met grote pullen bier. Gemiddeld wordt in Slowakije zo’n 150 liter bier per persoon per jaar gedronken. In Slowakije zijn Zlaty Bažant en Topol’canské Pivo grote biermerken. Veel bierkelders brouwen hun eigen bier. Het alco-holgehalte in het bier wordt vaak niet in procenten maar in dichtheid (stamwortgehalte) aangeduid. Het stamwortgehalte ligt tussen de 7 en 18, dat wil zeggen een alcoholpercentage van tussen de 2 en de 4,9.

Niet alleen bier wordt veel gedronken, ook wijn valt bij de Slowaken in de smaak. Een belangrijk Slowaaks wijngebied ligt in het zuidwesten van het land.

Alcoholvrije dranken zijn limonáda (een soort aangelengde limonadesiroop), pomearancová št’ava (jus d’orange), appelsap (jablecny mošt) en mineraalwater (minerálska) en sinds een aantal jaren een keur aan westerse frisdranken. Ook koffie en thee worden veel gedronken. Thee smaakt ‘als thuis’, maar ‘cava’ (koffie) wordt op Turkse wijze klaargemaakt, dat wil zeggen dat het koffiedik in het kopje achterblijft. Tegenwoordig is vaak ook wel espresso of cappuccino (zonder koffiedik) verkrijgbaar.

In een eet- of drinkgelegenheid

Wat u zult merken, is dat uw bord wordt weggehaald als het nog maar nauwelijks leeg is. Dat is beslist geen poging om u zo snel mogelijk de deur uit te werken. Het getuigt juist van een goede bediening, u hoeft dan namelijk niet tegen een vuil bord aan te kijken.

Het is in Slowakije in eenvoudige restaurants gebruikelijk om bij andere mensen aan te schuiven als het druk is (Je tu vol’né = Is deze plaats vrij?).

10 prachtige bestemmingen in Slowakije