Slowakije

Swipe

Sport

Watersport

Diverse soorten watersport kunnen in Slowakije beoefend worden. Het water wordt gebruikt om te zwemmen, kanoën, waterskiën en zeilen. Boten zijn steeds vaker te huur bij een bedrijf of een sportvereniging. U kunt er ook zelf een meenemen (informeer naar douanevoorschriften). Over het land liggen veel zwembaden verspreid waarbij het water uit warmwaterbronnen komt. In deze gids worden er een aantal genoemd. Internetsite: www.swim.sk

Wandelen

Slowakije is zeer geschikt voor het maken van eenvoudige wandelingen en zwaardere voettochten. Over het land ligt een uitgestrekt net van paden die door kleurmarkeringen worden aangegeven (zie ook onder Praktische informatie). Op landkaarten van een streek waarop de kleurroutes te zien zijn, staan ook hoogtelijnen aangegeven zodat u zelf enigszins kunt inschatten hoe zwaar een route is. Goede wandelschoenen zijn onontbeerlijk.

Fietsen

In een paar jaar tijd is Slowakije een land geworden waar je prima kunt fietsen. Was een aantal jaren geleden een fiets nog een zeldzaam verschijnsel, tegenwoordig komt u als het mooi weer is regelmatig fietsers tegen. Over het land verspreid ligt een net van fietsroutes van zo’n 5400 kilometer lang, onderverdeeld in ruim 30 routes. De routes zijn te herkennen aan witte bordjes met een fiets en een C erop. Aan de fiets kunt u zien of de route alleen gereden kan worden met een mountainbike, of dat een goede toerfiets met versnellingen voldoende is. De routes hebben verschillende kleuren. Rode routes zijn langeafstandsroutes, blauwe, groene en gele routes zijn korter.

Slowaakse fietsclub: Slovensky Cykloklub, A. Trajana 2, 92101 Piešt’any, tel. 033-7740548, e-mail [email protected]

Paardrijden

Op veel plaatsen in Slowakije kan paard gereden worden. Er zijn verschillende bedrijven die paarden verhuren. Verkeersbureaus ter plaatse hebben adressen.

Vissen

Als u wilt vissen heeft u een visvergunning nodig. Deze vergunning is bij de informatiecentra verkrijgbaar. Er bestaan verschillende visseizoenen voor de diverse soorten vis. U kunt hier het beste ter plekke naar informeren. Vissoorten die gevangen kunnen worden zijn onder andere forel, regenboogforel en karper. Visvereniging: Slovensky Rybarsky Zvaz, A. Kmeta 20, 01055 Žilina, tel. 089-623583.

Bergbeklimmen

In een aantal gebieden van Slowakije kan geklommen worden. Het beste gebied hiervoor is de Hoge Tatra. Rotsen in andere gebieden, zoals het Slowaaks Paradijs, worden meer als oefenwand gebruikt.

10 prachtige bestemmingen in Slowakije