Slowakije

Swipe

Tradities en folklore

Van de eens zo rijke Slowaakse folklore is in het dagelijks leven niet veel meer te merken. Maar dat toch ook nog veel jonge mensen hechten aan de traditionele muziek en dans blijkt tijdens de vele folklorefestivals. Dan wordt de kleurrijke kleding weer uit de kast gehaald. Ook tijdens bruiloften wordt de bijzondere kleding nog wel gedragen. Veel musea hebben een folkloristische afdeling.

Enkele tradities worden nog in ere gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld op de avond voor Kerstmis karper gegeten. Wie zich hieraan houdt, ziet het gouden varken, dat brengt geluk. Op het platteland werden ooit de visgraten door de knechten begraven, zodat de akkers altijd vruchtbaar zouden blijven. Rond de jaarwisseling blijft gevogelte in de winkels liggen. Door het eten van dat vlees vliegt het geluk de deur uit.

Als mensen bij elkaar gaan eten nemen ze vaak, net als wij, een fles wijn, een doos chocolade of een bos bloemen mee. Bij die bos bloemen zorgen ze er altijd voor dat het een oneven aantal is. Even aantallen bloemen worden alleen meegenomen naar begrafenissen of begraafplaatsen.

Folkloristische en andere festiviteiten

Mei: Geesten- en spokenfestival, Bojnice; Kaas- en bryndzafestival, Liptovsky Mikuláš

Juni: Folklorefestival Myjava; folklore festival Zamagurie; Jánošíkfeest (Jánošík was de Slowaakse Robin Hood) Terhová; Folklorefestival met zang en dans, Púchov; Folklorefestival Cerveny Kláštor; Festival van folklore uit Karpato-Oekraïne, Prešov; eind juni/begin juli Kinderfolklore-festival, Likavka; Horehronie Festival van zang en dans, Helpa

Juli: Folkorefestival van Detva, een van de grootste van Slowakije; Folklore-festival, Vychodná; Cyrillus-en-Methodiusfeest, Stará L’ubovna

Augustus: Festival van muziek, zang en dans, Trnava

September: Pezinok, wijnfeest; Bratislava, stoomtreinenfestival

Eind oktober: Internationaal Jazzfestival, Bratislava

Dit zijn slechts enkele van de vele evenementen die jaarlijks georganiseerd worden. Het verkeersbureau kan u hier meer over vertellen.

10 prachtige bestemmingen in Slowakije