Slowakije

Swipe

Bezienswaardigheden

Slowakije is een zeer jonge republiek. Pas op 1 januari 1993 werd het onafhankelijk. De toenmalige republiek Tsjecho-Slowakije hield op dat moment op te bestaan: de twee nieuwe republieken Tsjechië en Slowakije waren geboren. Een groot voordeel hiervan is dat het land nog niet overstroomd wordt met toeristen, terwijl Slowakije toch veel bezienswaardigheden kent.  Dit is direct ook een van de charmes van het huidige Slowakije; op veel plaatsen vindt u er nog de rust en de sfeer uit een ver verleden.

Denk echter niet dat sfeer het enige is wat u in Slowakije kunt vinden. Slowakije beschikt over bezienswaardige bergebieden. Deze berggebieden maken allemaal deel uit van de Beskiden en de meer bekende Karpaten. Alleen in het zuidwestelijke deel en in het uiterste zuidoosten vindt u laaggelegen vlaktes; men noemt ze de Pannonische vlakte. Dankzij de berggebieden kunt u hier velerlei activiteiten ondernemen, waaronder wandelen in de bergen, watersporten op de meren, skiën van de berghellingen, genieten van onderaardse grotten en spelonken of te paard de overal aanwezige bossen ontdekken. En wat dacht u van een lange fietstocht door dit bijzondere land: niet minder dan 5700 kilometer aan fietspaden staan tot uw beschikking!

Maar het is ook een land waar lynxen en beren in de bergen van de Karpaten ronddwalen. Vanaf dezelfde bergen kunt in de wintermaanden omlaag skiën of snowboarden, vooral in de Hoge Tatra vindt u veel populaire (en goedkope!) wintersportgebieden. Terwijl u, zoals reeds eerder beschreven, hier in de zomermaanden heerlijke wandelingen kunt maken.  In de Hoge Tartra vindt u eveneens de 2654 meter hoge Gerlachovský štít, de hoogste berg van Slowakije. U vindt hier ook de Kriván, een berge die voor veel Slowaken een symbolische betekenis heeft. Tussen al de bergen door stroomt de beroemde rivier de Donau en de bij ons minder bekende Kleine Donau, de bronrivieren van de Bodrog, de Váh (de langste rivier van Slowakije!), de Hornad en de Hron. De belangrijkste bezienswaardigheden van Slowakije die u in ieder geval niet mag missen zijn de hoofdstad Bratislava, Vlkolínec een dorpje dat sinds enige tijd  op de Culturele Erfgoedlijst van de UNESCO, het zeer schilderachtig gelegen kastelenstadje Banská Štiavnica, Spišský hrad en zijn vele cultuurmonumenten, de Grotten van de Aggtelek Karst en de Slowaakse Karst (Slovensky kras) en de historische stad Bardejov.

10 prachtige bestemmingen in Slowakije