Slowakije

Swipe

Openingstijden

Bezienswaardigheden en musea: Veel kastelen en een aantal musea buiten Bratislava zijn alleen gedurende het seizoen geopend. Het seizoen loopt van april t/m oktober. In mei en september sluiten de bezienswaardigheden meestal een uur eerder dan in de zomermaanden. In april en oktober zijn diverse attracties alleen in het weekend geopend. Veel bezienswaardigheden zijn tussen de middag gesloten (meestal van 12 tot 13 uur).

Op maandag en de dag na een officiële feestdag is vrijwel alles gesloten. Een enkele attractie heeft op dinsdag de wekelijkse rustdag. Joodse bezienswaardigheden zijn op zaterdag (sabbat) en op joodse feestdagen gesloten. Het kan ook zijn dat iets gesloten is in verband met de restauratie. In Slowakije wordt namelijk hard gewerkt aan het in oude luister herstellen van de monumenten.

Kastelen en burchten zijn vrijwel altijd alleen aan de hand van een rondleiding te bezichtigen. De rondleiding is vaak in het Slowaaks, maar u kunt om een geschreven uitleg in het Engels (text Anglicky), Duits (text Nemecky), Frans (text Francúzsky) en een enkele keer zelfs in het Nederlands (text Holandsky) vragen. U moet deze aan het eind van de rondleiding weer inleveren. De openingstijden van kastelen, burchten en musea zijn normaal gesproken de volgende:

April en oktober: op zaterdag en zondag van 9-12 en van 13-16 uur; in mei en september: dagelijks behalve maandag van 8 of 9-12 en van 13-16 uur; juni-augustus: dagelijks behalve maandag van 8 of 9-12 en 13-17 uur. De laatste rondleiding begint meestal een uur voor sluitingstijd. Een aantal bezienswaardigheden is tijdens de lunch geopend.

Kerken: Ook in Slowakije zijn kerken steeds minder vaak geopend. Wel worden de meeste nog gebruikt voor het houden van erediensten. In kleinere plaatsen is het vaak mogelijk de kerk op afspraak te bezichtigen.

Banken: geopend van maandag t/m vrijdag van 9-15 uur (in grote steden soms langer).

Skiliften: sommige skiliften en kabelbanen zijn alleen in het wintersportseizoen geopend. De meeste zijn één dag in de week wegens onderhoudswerkzaamheden gesloten.

Winkels: zie aldaar.

10 prachtige bestemmingen in Slowakije