Slowakije

Swipe

Auto

Het wegennet in Slowakije is uitgebreid en vrijwel overal goed. Alleen in de kleine binnenwegen zitten wel gaten die ontstaan zijn door de vrieskou in de winter. Het is aan te bevelen om op binnenwegen spoorwegovergangen met zeer lage snelheid te passeren.

Brandstof

–, Special: octaangetal 91, ongeschikt voor de meeste westerse auto’s
–, Super: gelode benzine met een octaangetal van 96 (in Nederland: 97-98)
–, Super plus: loodvrije benzine met octaangetal 98
–, Natural: loodvrije benzine met octaangetal 95
–, UNI 95: loodvrije benzine met octaangetal 95
–, Nafta: (diesel) en LPG zijn te ook koop, al zijn deze brandstoffen niet bij elke pomp verkrijgbaar.

Maximumsnelheid: 50 km/u. binnen de bebouwde kom, 90 km/u. buiten de bebouwde kom, 110 km/u. op snelwegen, 80 km/u. met aanhangwagen. Het dragen van autogordels is verplicht. Alcohol in het verkeer is verboden, het maximaal toegestane alcoholpromillage is 0. Het is ook niet toegestaan mobiel te bellen, zelfs niet handsfree. Een verbandtrommel is verplicht. Overdag moet het dimlicht aan.

Op de autosnelwegen heeft u een tolvignet (predaj nálepiek) nodig. Het is te koop bij de grens en bij de meeste benzinepompen. U heeft het vignet alleen nodig als u daadwerkelijk de snelweg gebruikt en daar zijn er nog niet zoveel van. Aan de grens is een foldertje verkrijgbaar waarop staat voor welke wegen zo’n sticker nodig is. Voor personenauto’s zijn stickers te koop die 15 dagen (15-dnové nápelky) of een jaar (rocné nápelky) geldig zijn.

Algemene alarmnummers

Politie, brandweer en ambulance 112
Politie 158, brandweer 150

Wegenwacht

Als u pech krijgt kunt u gebruikmaken van de diensten van de wegenwacht (Cestna sluzba), in de volksmond Žluty Andel, de gele engel genoemd, tel. 018124 of 00421-244456860

Om hulp te krijgen dient u wel lid te zijn van de ANWB en in het bezit te zijn van een Internationale Reis- en Kredietbrief.

10 prachtige bestemmingen in Slowakije