Spanje

Swipe

Festivals en evenementen

De belangrijkste jaarlijkse festivals en evenementen in Spanje op een rij. Ze worden jaarlijks niet altijd op dezelfde datum gehouden. Informeer vooraf naar de juiste datum op de website van de betreffende stad of www.spain.info/nl.

Januari

Piornal (Cáceres, Extremadura). Jaarlijks wordt op 20 januari het Jarramplas festival gehouden. Een nauwelijks te doorgronden dorpsfeest op de naamdag van Sint-Sebastiaan waarbij de bont uitgedoste en ‘kogelvrij’ ingepakte ‘Jarramplas’ zich staande probeert te houden onder een regen van knolrapen.

Februari

Gádiz. Volgens kenners wordt het enige echte Spaanse carnaval gevierd.

Maart

Een van de meest meeslepende festivals in Spanje wordt gehouden in Valencia in de week waarin de 19e maart valt. Het heet Las Fallas. Elke wijk maakt zijn eigen ninots of praalstukken, meestal poppen van papier-maché. Daarmee wordt op satirische wijze met bekende politieke en maatschappelijke figuren de draak gestoken. Uiteindelijk gaat al die huisvlijt aan het eind van de feestweek in vlammen op.

Maart/april

In een katholiek land als Spanje gaan religieuze feesten niet ongemerkt voorbij. In de Paasweek worden in de meeste dorpen en steden kleurrijke processies gehouden. De bekendste zijn die van Valladolid, Cuenca, Zamora, Málaga, Medina de Rioseco, Toro, Alcañiz, Barcelona, Sitges en Toledo. De processies van Sevilla trekken elk jaar honderdduizenden toeschouwers.

April

De Feria de Sevilla in Sevilla is een jaarlijks terugkerend festijn met een jaarbeurs, paardenmarkt, stierengevechten en vooral veel traditionele Andalusische wijn, tapas en flamenco.

April/mei

In de laatste week van april wordt in Alcoy (gelegen tussen Valencia en Alicante) het beroemde festival Moros y Cristianos (‘Moren en christenen’) gehouden. Tijdens de traditionele spelen die vier dagen duren, wordt de verdrijving van de Moren door de christelijke koningen in beeld gebracht.

In veel steden en dorpen langs de Costa Blanca en ook in Andalusië worden rond de naamdag van St. George  (20 april) en de daarop volgende weken soortgelijke spelen georganiseerd door plaatselijke broederschappen of cofradias. Hele Romeinse legers en horden Berbersoldaten marcheren door de straten en gaan elkaar uiteindelijk te lijf. Er zijn processies en parades, er wordt gedronken en gegeten, kortom: feest. Hou de aanplakbiljetten in de gaten.

Mei

Met Pinksteren vindt in het zuiden van Andalusië de traditionele bedevaart plaats naar El Ricío. Deze trekt vaak meer dan 1 miljoen bezoekers.

Mei/juni

Ter ere van de patroonheilige van Madrid wordt in de tweede week van mei het jaarlijkse Fiesta de San Isidro gehouden. Naast tal van evenementen en festiviteiten op verschillende plaatsen in de stad, zijn er elke dag stierengevechten waarbij de beroemdste torero’s acte de présence geven. Eind mei begin juni vindt in Barcelona de plechtige omgang plaats ter gelegenheid van Corpus Christi.

Juni

In het eerste weekend van juni vindt in Calp het jaarlijkse OlaGirls-festival plaats, een driedaags evenement voor lesbiennes dat bezoekers trekt uit alle delen van de wereld. Calp (of Calpe) ligt aan de Costa Blanca tussen Dénia en Benidorm. Kijk ook op www.iglta.org.

Gedurende het laatste weekend van juni zijn in Valls (bij Tarragona, ten zuiden van Barcelona) de befaamde Els Xiquets de Valls (de ‘Jongens van Valls’) in de weer met het bouwen van menselijke piramides, zogenoemde castells.

Juni/juli

Het Festival International de Música y Danza van Granada wordt tot de belangrijkste muziekfestivals van Spanje gerekend. Met klassieke concerten, moderne muziek en traditionele flamenco.

Eind juni begin juli vormt het Romeinse theater van Mérida het toepasselijke decor van het International Festival de Teatro (klassiek theater).

Juli

Wereldberoemd is het jaarlijkse Fiesta de San Fermín van Pamplona dat de hele tweede week van juli duurt. Het meest spectaculaire onderdeel is de enciero, de drijfjacht met stieren door de nauwe straten van de stad. Gedurende de laatste twee weken van juli vindt op het centrale plein van Santander een internationaal festival plaats met (klassieke) muziek, dans en toneel. Wat

Augustus

Moddergevechten werden al in de Oudheid gehouden. In het Spaanse stadje Buñol, vanuit Valencia een half uurtje rijden naar het oosten, heeft men daar een moderne variant op bedacht. Wat ooit begon als een kwajongensstreek, is sinds 1945 uitgegroeid tot een nationaal volksvermaak. Jaarlijks wordt op de laatste woensdag van augustus 150 ton overrijpe tomaten op straat gestort waarmee het toegestroomde publiek elkaar bekogelt. Het Fiesta la Tomatina wordt gehouden op de Plaza del Pueblo en het staat iedereen vrij aan de tomatengevechten mee te doen. Na afloop spuit de brandweer niet alleen de straten schoon, maar ook de deelnemers! Sinds 2014 wordt op de Dam in Amsterdam in navolging daarvan een gelijkksoortig evenement gehouden. Siemens gebruikte het festival als decor voor een commercial voor een wasmachine die als geen ander raad weet met hardnekkige vlekken. Samsung deed dat in een commercial voor haar fotocamera's.

In de eerste week van augustus wordt in La Unión, een voormalig mijnstadje aan de Costa del Sol onder de rook van Cartagena in de provincie Murcia, sinds 1961 het jaarlijkse El Cante de las Minas gehouden, het grootste flamencofestival ter wereld. Overal in de stad zijn optredens waarbij ruinte is voor zowel traditionele als moderne stromingen.

September

In Murcia wordt in de eerste twee weken van september het belangrijkste internationale folklorefestival in het gebied van de Middellandse Zee gehouden. In dezelfde periode zijn er folkloristische evenementen in Albacete.

Eind september vindt in Barcelona de viering van Virgen de la Merced plaats met onder andere de traditionele sardana (massale reidans) en het bouwen van de bloedstollende menselijke piramides door de zogenaamde castellers, jonge mannen die zijn verenigd in clubs of wijkverenigingen.

Dit is ook de maand van de wijnoogst en dus de wijnfeesten. En in welke stad kun je dat beter vieren dan in het hart van de Rioja: Logroño. De meeste festiviteiten vinden plaats van de 20e tot de 27e en omvatten vuurwerk, parades, de onvermijdelijke stierengevechten en - niet te vergeten - wijnproeverijen.

September/oktober

Het theaterseizoen van Madrid wordt jaarlijks half september feestelijk geopend met het Festival de Otoño en duurt tot en met de eerste week van oktober. Het festival omvat een breed scala aan toneel, concerten, opera en ballet.

Jaarlijks vindt in september in San Sebastián het in Europa toonaangevende Festival International de Cine (Internationaal Filmfestival) plaats. Een ander belangrijk filmfestival is dat van Sitges (ten zuiden van Barcelona) dat jaarlijks plaatsvindt van 4 tot 12 oktober.

Op de eerste en tweede zondag in september is het tijd voor de jaarlijkse Trainera Regattas van San Sebastián, de bootraces met de traditionele Baskische traineras.

Oktober

Jaarlijks op 12 oktober (Spanje’s nationale feestdag), eert Zaragoza Nuestra Señara del Pilar met een groot folkloristisch spektakel.

Jaarlijks op de derde zondag van oktober vindt in het centrum van Madrid het Fiesta de la Transhumancia plaats. In 2001 werd dit eeuwenoude festival nieuw leven ingeblazen ter wille van het toerisme. Met als start- en eindpunt de Plaza Mayor trekt een folkloristische stoet van schaapsherders in traditionele kledij te voet en te paard en met muziek en dans door de stad met in zijn kielzog een grote kudde schapen. Het evenement symboliseert de jaarlijkse trek van de schaapskuddes van het koude noorden naar het zuiden die eerder in het najaar plaatsvindt.

 

10 prachtige bestemmingen in Spanje