Spanje

Swipe

Meren

Spanje telt tientallen natuurlijke en stuwmeren die vooral voor de Spanjaarden zelf een toeristische en recreatieve bestemming vormen. Het bekendst zijn de hooggelegen gletsjermeren van Covadonga in het Nationaal Park Picos de Europa, in Asturië.

Populair is ook het El Grado stuwmeer ten oosten van Huesca, in de Pyreneeën. Hier is bovendien de grootste stuwdam van het land te vinden. Mar de Castille, de ‘zee’ van Castilië, een uitgestrekt (stuw)merenstelsel ten oosten van Madrid, trekt eveneens veel recreanten, vooral Madrilenen die de zomers snikhete hoofdstad ontvluchten.

De Garganta del Chorro (Chorro-kloof) vormt het spectaculaire hart van wat wel het Spaanse Lake District (Merengebied) wordt genoemd. Het strekt zich ruwweg uit vanaf de lijn Málaga – Córdoba naar het westen en noordwesten, in de regio’s Andalusië en Extremadura.

Uitgestrekte stuwmeren zijn verder in het stroomgebied van de Río Tajo in de buurt van de Portugese grens, zoals het Embalse de Alcántara, ten noordwesten van Cáceres. Dit stuwmeer dat gevoed wordt door een uitgestrekt merengebied, is ecologisch beschermd en verkeert in een ontwikkelingsfase ten behoeve van de recreatie en landbouw, deels gefinancierd uit Europese fondsen.

Geografie en geologie

10 prachtige bestemmingen in Spanje