Spanje

Swipe

Nationaal Park Picos de Europa

In het hart van het oude Asturië, op de grens met de regio's Cantabrië en León, liggen door nevel aan het zicht onttrokken de Picos de Europa – de ‘Pieken van Europa’.

Een imponerende, met eeuwige sneeuw bedekte bergkam met toppen tot 2468 m. Zij vormen het hart van het Cantabrisch Randgebergte. Achter dit onherbergzame massief verschanste de Spaanse adel zich na in de 8e eeuw door de Moren van het Spaanse hoogland te zijn verdreven.

De katholieke koningen beschouwden de op minder dan 30 km van zee gelegen bergen als een eigenhandig door God opgeworpen barrière tegen de oprukkende muzelmannen. Vandaar dat bij het dorp Covadonga een heiligdom verrees - Santuario de Covadonga - dat nog steeds door pelgrims wordt aangedaan op hun tocht naar Santiago. Opmerkelijk is de kapel hoog in de rotsen waar diensten worden gehouden.

De westelijke hellingen van dit gebergte, het Covadonga-massief, vormt in zijn geheel het Nationaal Park Covadonga. Het park werd al in 1918 gesticht en beslaat een gebied van ruim 17.000 ha. Covadonga ontleent zijn aantrekkingskracht aan het ruige, door mensenhanden onbezoedelde berglandschap.

De ongepolijste, half begroeide kalksteenrotsen zijn het domein van de wilde geit. In de dichte beukenwouden die op 800 tot 1500 m de hellingen bedekken, leven weer beren en groeit de wolvenpopulatie. De dalen gaan schuil onder kastanje- en eikenbossen.

De vele beekjes die in duistere spelonken ontspringen, stromen uit in de Río Cares en Río Dobra, de twee rivieren die het park in het oosten en zuiden begrenzen. Dit sprankelende water is het speelterrein van otters en zalmen, en langs de oevers gaan drinkplaatsen schuil van reeën, herten en everzwijnen.

Op verschillende plaatsen zijn wandelroutes uitgezet, maar je kunt in het park ook met auto of motor of op de fiets prachtige tochten maken.

Rij bijvoorbeeld vanuit Cangas de Onis via de adembenemende, 10 km lange berglengte van Los Beyos, naar de op 1200 m. hoogte gelegen Pontón-bergpas. Een andere mooie route loopt van het bergdorp Potes naar Fuente Dé, een letterlijk op eenzame hoogte gelegen gehucht met een comfortabele en prachtig ingerichte parador.

Vanaf hier kan men met een kabelbaan naar de zuidkant van de Picos; daarna kan men verder te voet de bergen in.

De westelijke toegangsweg tot het park is bereikbaar via de N-634, de doorgaande weg van Santander naar Ovido. Via Cangas de Onis bereik je Covadonga. Vanaf daar loopt een smalle weg het park in. Na ca. 8 km ligt links de Mirador de la Reina, een uitkijkplaats met een indrukwekkend panorama.

De weg komt op ruim 1200 m hoogte uit bij een tweetal bergmeren waarop zomers kajakwedstrijden worden gehouden. Ook wanneer u het park in de zomer bezoekt, is het aan te bevelen regenkleding en een warme trui mee te nemen – het weer in de bergen kan onverwachts omslaan. Neem ook altijd water en proviand mee, ook als u per auto of motor de bergen intrekt. Profiteer van de zegeningen van GPS, maar zorg altijd voor een 'backup' in de vorm van een goede kaart en kompas.

10 prachtige bestemmingen in Spanje