Spanje

Swipe

Souvenirs

In de Spaanse winkels vindt u vrijwel dezelfde verscheidenheid en kwaliteit aan consumptie- en gebruiksartikelen als thuis. En net als in Nederland en België worden toeristen bedolven onder in China gemaakte prullaria. Kortom: daarvoor hoeft u niet naar Spanje.

Bent u opzoek naar originele souvenirs, neem dan een kijkje in een van de speciale winkels voor Spaanse ambachtskunst. Ze worden door de branche gecontroleerd en zijn te vinden in vrijwel alle grote steden en toeristencentra - adressen bij de lokale VVV's die ook soms onderdak bieden aan deze shops. Er zijn artikelen te vinden van leer, aardewerk, glas en ijzersmeedwerk die ook werkelijk in Spanje zijn gemaakt.

Andalusië heeft een lange traditie op het gebied van leerbewerking. Die is geleidelijk geëvolueerd van praktisch naar modisch - het fraaie polychrome leer uit Córdoba is daar een voorbeeld van. Je kunt in Spanje prachtige hardgemaakte leren schoenen kopen tegen relatief lage prijzen.

Oude tradities windt u ook weerspiegeld in het vele aardewerk dat in winkels, warenhuizen en op markten wordt aangeboden. Het is niet gemakkelijk werkelijk mooie dingen te vinden; het meeste aardewerk wordt en masse geproduceerd.

Dat is bijvoorbeeld het geval met ceramiek uit Talavera de la Reina dat bovendien nogal traditioneel is. Mooier en meer aansprekend aardewerk komt uit Valencia en Sargadelos (Galicië). Zeker voor aardewerk geldt dat je beter in een goede kunstnijverheidswinkel kunt kijken, dan bij de aardewerkcentra die de laatste jaren langs de doorgaande toeristische routes als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten.

Of ga opzoek naar de bron. Door onderweg te informeren beland je al snel in het atelier van een pottenbakker, decorateur, schilder of graficus. Daardoor bent u in de gelegenheid om werkelijk met iets origineels thuis te komen.

Het mooiste glaswerk komt van de Balearen en de beste handgeweven tapijten uit Cáceres, Granada en Murcia. Voor ontdekkingen op het gebied van antiek (bijvoorbeeld zilver en goud) zult u de grote winkelstraten moeten verlaten om in achterafstraatjes en doodlopende steegjes in halfduistere pijpenladen te speuren naar typisch Spaanse snuisterijen.

10 prachtige bestemmingen in Spanje