Spanje

Swipe

Spaanse wijnen

Europa is de grootste wijnproducent ter wereld; 60 procent van alle wijn is afkomstig van het Oude Continent. Na Frankrijk en Italië is Spanje de derde wijnproducent in Europa. Hoewel het areaal wijngaarden dat van beide koplopers veruit overtreft, is de opbrengst per hectare het laagst.

Dat komt door de zuidelijke ligging van het land met zijn extreme warmte en droogte. Ondanks dat produceert Spanje wijnen die door een strenge controle en selectie tot de beste ter wereld behoren.

Wie in een bar of doorsnee restaurant wijn bestelt, krijgt doorgaans goedkope streekwijnen geserveerd. Waarbij u zich ook niet moet verbazen dat de rode wijn, net als de witte, gewoon uit de ijskast komt. Deze vinos del pais de la casa zijn eenvoudige mengwijnen. Wanneer u opzoek bent naar echt goede Spaanse wijnen let dan op het etiket. De vermelding Denominación de Origen of Denominacíon Específica garandeert de beste kwaliteit.

Rioja

Dat geldt zeker voor de beroemde Rioja – deze wijnen zijn het symbool van het vruchtbare noorden van Spanje dat wordt doorsneden door het brede dal van de Ebro. Over een lengte van ruim 120 kilometer langs beide oevers van de rivier strekken zich in één golvende beweging de wijngaarden uit.

U vindt in deze streek tientallen bodega’s waar wijn kan worden geproefd en gekocht. De kwaliteit van alle Rioja’s (rood, wit en rosé) is gegarandeerd door het Denominación de Origen-predicaat.

Voor Rioja’s mogen alleen druiven uit Navarra en het zuiden van Baskenland worden gebruikt. De wijn rijpt één tot drie jaar op eiken. Na het bottelen moet de wijn nog minstens een half jaar rusten; sommige soorten wel tot zes jaar. De prijs is er dan ook naar.

Elciergo, 'City of Wine'

Het centrum van de Rioja-productie is het zuid-Baskische Elciergo. In de omgeving vindt u tal van bodega’s. Betrekkelijk weinig van deze wijnbedrijven verkopen rechtstreeks aan particulieren. Het is vaak even zoeken naar een die dat wel doet.

Elciergo heeft zichzelf gebombardeerd tot de Spaanse ‘City of Wine’, een wat pretentieuze titel uit de koker van de marketeers van Hotel Marques de Risca, de lokale top-bodega annex hotel-restaurant, gecreëerd door de Canadese architect Frank O. Gehry die ook het Guggenheim Museum in Bilbao ontwierp.

Het is een schitterend, nauwelijks te beschrijven gebouw waarbij het lijkt alsof grote slierten glimmend metaal achteloos uit de hemel zijn neergedwarreld en volkomen toevallig een gebouw hebben gevormd. Er worden rondleidingen verzorgd die ter plaatse kunnen worden geboekt en je kunt er wijn proeven en kopen, eten en slapen.

Torres

Catalonië en Galicië zijn twee andere streken van Spanje met een relatief gematigd klimaat. Ideaal voor de druiventeelt. De wijnen van Catalonië hebben een uitgelezen karakter. Daartoe behoren onder andere de Gran Coronas uit het huis van Torres.

Deze wijnen worden tot de Spaanse topklasse gerekend; ze kunnen gemakkelijk wedijveren met de beste Franse Bordeaux. Ze komen uit de streek van Penedès dat zich uitstrekt tussen Barcelona en Vilafranca del Penedès. Aan de rand van de stad vindt u goede bodega’s.

Ribeicas

De belangrijkste wijnbouwgebieden van Galicië liggen in het zuiden, in de omgeving van Verín (ca, 70 km ten zuiden van Orense). Uit de streek El Ribeiro komen de zogenoemde vino verdes of ‘groene wijnen'. ‘Groen’ betekent hier ‘jong’. De kwaliteit van de Gallische wijnen is over het algemeen matig. Tot de beste wijnen uit deze streek van Spanje worden de rode Ribeicas gerekend.

Sherry

Andalusië is beroemd om zijn sherry. Die van Jerez is het meest bekend. Maar ook uit de omgeving van Málaga en (noordelijker) Montilla-Moriles komen kwaliteitswijnen. Ten onrechte wordt sherry uitsluitend gezien als aperitief. Sherry staat echter ook voor uitstekende witte wijnsoorten.

Valdepeñas

Uit La Mancha, het hart van het Spaanse Centrale Hoogland, komt een andere Spaanse kwaliteitswijn: de lichte, robijnrode Valdepeñas.

Overzicht Spaanse wijnen

Op deze plaats vindt u binnenkort uitgebreide informatie over Spaanse wijnen

10 prachtige bestemmingen in Spanje