Spanje

Swipe

Fietsen

Bedenk dat als u een fietsvakantie in Spanje overweegt, het land weliswaar grote wielrenners heeft voortgebracht als Miguel Indurain, Luis Ocana en Pedro Delgado, maar dat goede fietspaden dun gezaaid zijn.

Gelukkig komt er wel meer aandacht voor fietsers dankzij 'Brussel' en krijgen die in meer en meer steden en provincies eigen banen. De meeste aaneengesloten fietspaden zijn te vinden in Baskenland en Catalonië. 

Door heel Spane ligt op dit moment ongeveel 4500 km fietspad (Nederland ca. 30.000 km), zogenaamde Vias Verdes, ('Groene Wegen'). Een deel volgt bestaande pelgrimspaden, bijvoorbeeld naar Santiago. Andere stukken zijn aangelegd over of langs oude spoorbanen of volgen de GR-paden bestemd voor de langeafstandsloper. In alle gevallen lopen de paden door prachtige natuurgebieden. 

In de praktijk moet je de Vias Verdes in de steden wel delen met ouden van dagen met boodschappentassen, moeders met kinderwagen en niets en niemand ontziende joggers, en op het platteland met groepjes zwaar bepakte langeafstandswandelaars, ruites en loslopende honden. Maar daar valt mee te leven.

Zijn er geen fietspaden - en dat is toch de regel - dan word je in Spanje geacht gewoon met het gemotoriseerde verkeer mee te rijden.

Door de aanleg van autosnelwegen, zijn de secundaire wegen relatief rustig. Het dragen van een valhelm en reflecterend hesje is niet alleen verplicht, maar ook verstandig. 

Fietsroutes

Op deze plaats vindt u binnenkort informatie over fietsroutes in Spanje.

10 prachtige bestemmingen in Spanje