Spanje

Swipe

Stranden

Voor wie naar Spanje gaat met het enige doel zich veertien dagen of drie weken over te geven aan de zon en daarbij kiest voor de toeristenstranden, zal zich zelden beklagen dat de Spaanse kust in het seizoen de hectiek vertoont van een mierenhoop. De belangrijkste costas van de oostkust zijn door de A7 ontsloten, de autopista waaraan elk jaar opnieuw een stuk wordt aangebreid.

Deze snelle kustweg loopt vanaf de Franse grens tot aan Gibraltar. Daarna verandert het wegnummer, maar uiteindelijk kun je helemaal doorrijden tot aan Logos in Portugal, ofwel de Algarve.

Spanje heeft een totale kustlijn van meer dan 8000 km. Vrijwel de gehele oost- en zuidoostkust - van de Costa Brava via de Costa Dorada, Costa del Azahar en Costa Blanca naar de Costa del Sol - is op Spaanse wijze gecultiveerd. Dat wil zeggen: zorgeloos beplant met eindeloze rijen flats, appartementen, bungalowparken en campings.

Die zorgeloosheid is door nieuwe wetgeving flink ingedamd. Zo is hoogbouw aan banden gelegd. Ook is het niet meer toegestaan dat hotels of campings een stuk land of strand zodanig afbakenen dat het strand niet bereikbaar is - iedereen heeft in principe toegang tot de wawerelijn

In het hoogseizoen ergens op de bonnefooi je camper of tent neerzetten is lang niet altijd vanzelfsprekend. Dat lukt beter langs de Costa de la Luz, de Spaanse Atlantische kust tussen Gibraltar en de Portugese grens. Die wordt weliswaar met Europese steun klaargestoomd voor het grote werk, maar dat gebeurt met de handrem erop vanwege de ernstige crisis in de Spaanse onroerend goedsector. De Costa de la Luz biedt rustzoekers en liefhebbers van lange, verlaten stranden wat ze zoeken.

Wilt u wel de oostkust maar niet de drukte, ga dan in het voor- of naseizoen. Zowel in de horeca als aan de stranden is het dan rustiger. Zij het minder dan menig reiziger zou wensen. Ten eerste worden de seizoenen door de vakantiespreiding in Noord-Europa steeds verder opgerekt. Daarnaast strijken steeds meer buitenlanders voor wat langere tijd neer aan de Spaanse costa’s, of vestigen zich er permanent. Van een groeiende stroom gepensioneerde Noord-Europeanen, tot de Oost-Europese nouveau riche toe.

Door het accent dat de reisbranche nog altijd op de oostkust legt, wordt vergeten dat Spanje een schitterende noord- en westkust heeft. Klimatologisch is het aan de Costa Cantabrica en de Costa Verde beslist aangenamer vertoeven dan aan de oostkust waar ‘s zomers de temperatuur tot boven de 40 graden Celsius kan oplopen.

En in het hoogseizoen is het er op stranden een stuk rustiger. De Costa Cantabrica kent weliswaar een paar grote badplaatsen als San Sebastián en Santander waar vooral veel Fransen hun vakantie doorbrengen, maar de drukte staat in geen enkele verhouding tot die aan de oostkust. Hou aan de Noord-Atlantische kust wel rekening met sterke stromingen en snelle weersveranderingen.

De westkust van Galicië telt tal van prachtige zandstranden, hoofdzakelijk langs de oevers van de rías (fjorden) die hier diep het land insteken. Door een sterke verbetering van de infrastructuur, zijn deze stranden ook goed bereikbaar, al moet je soms de laatste kilometers afleggen over smalle, al of niet verharde weggetjes.

De meeste openbare stranden zijn bewaakt of kennen een vorm van bewaking. Stranden die ver afgelegen liggen of moeilijk voor het publiek bereikbaar zijn hebben dat niet. ‘Bewaking’ wil ook zeggen dat er informatieborden staan, er één of meerdere strandwachten de krant zitten te lezen, en er toiletten en vuilcontainers zijn. Meestal betreft het dan Blauwe Vlag stranden, het Europese kwaliteitslabel voor schone en veilige stranden.

De beste stranden, een selectie

Op deze plaats vindt u binnenkort tips waar u de beste stranden van Spanje vindt.

10 prachtige bestemmingen in Spanje