Spanje

Swipe

Watersport

Spanje biedt alle soorten watersporters - duikers, surfers en zeilers - ideale omstandigheden. De totale kust telt meer dan 250 (jacht)havens. Langs zowel de Middellandse Zeekust als de Cantabrische kust vindt u in vrijwel elke havenstad of toeristencentrum wel een school om te leren duiken, surfen of (zee)zeilen. Of je kunt er materiaal huren.

Vaak staan er bij strandafritten mobiele surfscholen in de vorm van een bestelbusje of kleine vrachtwagen.

Het meest ideale surfgebied is te vinden voor de kust voor Tarifa in de Straat van Gibraltar. Maar ook ten noorden daarvan zijn uitstekende mogelijkheden voor surfers. Voor zowel surfers als zeilers geldt: stel je goed op de hoogte van de lokale weersverwachting.

Langs de oostkust waait ‘s middags vaak een sterke aflandige wind die het bereiken van de haven er vaak niet makkelijker op maakt. Langs de Cantabrische kust komen sterke stromingen en grote getijdeverschillen voor.

De meest optimale omstandigheden om te duiken zijn te vinden langs de Costa Brava, de Costa del Sol (vooral ter hoogte van Almería) en in de wateren rond de Balearen. In de Spaanse wateren komen vissen voor die je beter kunt mijden, zoals de kwallen, zee-egels, pietermannen, schorpioenvissen en roggen. Informeer ter plaatse.

  Wie een zeil- of motorjacht zonder schipper wil huren, dient te beschikken over certificaten ter bevestiging van de vereiste kennis en vaardigheden. Informeer bij de ANWB (ook voor niet-leden) of bij de overkoepelende organisatie van de Spaanse watersportvereniging, zoals de Real Federación Española de Motonáutica (www.rfem.org) of de Real Federación Española de Vela (www.rfev.es).

Wanneer u op de Spaanse binnen- of kustwateren wilt varen, heeft u een vaarvergunning nodig (Comandanvcia de la Marina). Daarvoor dient u om te beginnen te beschikken over een eigendomsbewijs van het betreffende vaartuig. Is dat ter plaatse gehuurd, dan zorgt de verhuurder daarvoor. Is de boot uw eigendom, vaag dan een Internationaal Certificaat Pleziervaartuigen (ICP) aan.

Raadpleeg de site van de ANWB of het Watersportverbond. Een ICP wordt ook aanbevolen voor kano’s, rubber- en roeiboten en jetski’s.

Verder dient u te beschikken over een Internationaal Vaarbewijs (International Certificate of Competence (ICC)) ook al bent u in Nederland niet vaarbewijsplichtig. Het ICC wordt in Nederland afgegeven door VAMEX en is geïntegreerd in het Klein Vaarbewijs.

Varen op buitenlandse wateren

Zolang er op de Waddenzee en voor de Belgische kust nog ‘schippers’ worden aangetroffen met een autokaart op schoot en een mobiele telefoon zonder bereik, is het goed op deze plaats nog eens te benadrukken dat een goede voorbereiding voor het varen op buitenlandse wateren noodzakelijk is.

De Spaanse Middellandse Zeekust is relatief veilig te bevaren, maar voorbij Gibraltar en langs de Noord-Spaanse kust is de zee vaak onstuimig en staan sterke stromingen. 

10 prachtige bestemmingen in Spanje