Spanje

Swipe

Bezienswaardigheden

De persoonlijke top-5 bezienswaardigheden van Spanje-expert Bernard J. van den Berg

1. Córdoba
‘Eerst Córdoba zien, en dan sterven’, zou een toepasselijke variant zijn op Goethe’s beroemde uitspraak over Napels. In de prachtige oude wijken van deze Spaanse stad hangt een onmiskenbaar oriëntaalse sfeer. Die zet zich voort in de imposante moskee-kathedraal die zijn weerga in de wereld niet kent.

2. Guggenheim Museum in Bilbao

Het spectaculair vormgegeven Guggenheim Museum is hét symbool van het moderne Bilbao en een must see voor elke kunstliefhebber. Na de opening in 1997 stond het museum moederziel alleen in een kaalgeslagen centrum. Nu is de omgeving prachtig ingevuld met parken en wandelpromenades langs de rivier.

3. Nationaal Park Picos de Europa

Ga naar de ‘Pieken van Europa’. Het Nationaal Park Picos de Europa is niet alleen populair bij wandelaars. Je kunt er ook prachtige fiets- en autotochten maken. In de uitgestrekte steeneik- en beukenbossen komen op bescheiden schaal wolven en bruine beren voor. De rondtrekkende schaapsherders zijn daar niet altijd even blij mee…

4. Costa de la Luz

De Costa del Sol heeft een tegenhanger: Costa de la Luz. De ‘Kust van het licht’ strekt zich uit vanaf Gibraltar tot aan de Portugese grens. Dezelfde stranden, maar rustiger en schoner. Zeker, het uitgaansleven is er minder flamboyant. Who cares, met Sevilla in het achterland!

5. Het Spaanse Hoogland

Een mooier nachtelijk uitspansel vind je nergens anders dan op het Spaanse Centrale Hoogland. Strijk neer in een zo’n dorp van niks tussen Salamanca en Cáceres. En kijk omhoog. Of rij omhoog, de Sierra de Peña de Francia in over de SA-220. Adembenemende uitzichten. Het stadje La Alberca is hier het beloofde land.

10 prachtige bestemmingen in Spanje