Spanje

Swipe

Eten en drinken

De meeste Spaanse dorpen en steden hebben een dagelijkse of wekelijkse markt. De grotere steden hebben een vaste overdekte dagmarkt, de mercado. In de grotere mercados kun je dikwijls koffie drinken en ook wat eten.

Vooral de kleine markten op het platteland leiden onder de opkomst van de supermarkten, de supermercados, van merken als Alcampo, Hiperdino, Aldi, Spar, Lidl en Carrefour. U vindt ze vaak aan de rand van een stad in een zogenoemde Centro Commercial, een cluster van allerhande bedrijven.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat

Spanjaarden hebben een ander eetpatroon dan wij gewend zijn. U kunt daar in meegaan, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Ontbijt

De dag start met iets wat voor een ontbijt (desayuno) doorgaat: koffie, zwart soms met veel melk (cafe con leche), met toast of iets zoetigs. Bij de meeste Spanjaarden begint de maag te rommelen tussen 10.00 en 11.30; tijd voor een tweede ontbijt.

Dit bestaat meestal uit koffie met een zoet broodje of ‘pan con tomate’, brood met tomaat, of een ‘bocadillo’, een broodje met ander beleg. Ook de tabasbars zijn zo tegen het eind van de ochtend doorgaans goed bezet.

Lunch

Tegen 14:00 uur is het tijd voor de ‘comida’, het middagmaal of lunch. Deze bestaat uit minstens drie gangen, een voorgerecht, een hoofdgerecht en een nagerecht. Het voorgerecht is meestal iets van soep, salade of een eiergerecht. Het hoofdgerecht vis of vlees met aardappelen. Een zoet nagerecht of fruit sluit de lunch af. Tussen 17.00 en 19.00 lopen de tapasbars opnieuw vol voor een lichte snack.

Diner

Het avondmaal komt bij de Spanjaarden doorgaans pas laat op tafel. Het hangt een beetje van de tijd van het jaar en de regio af: hoe warmer, hoe later, d.w.z. vaak tegen tien of elf uur. Ook de gerechten zijn verschillend. Van bonenschotels in Asturië tot gerechten met nog altijd een Moorse invloed in Andalusië.

De wijn die op tafel komt is doorgaans Spaans. Maar dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Ook in de schappen van de Spaanse supermarkten woedt een zware concurrentiestrijd tussen wijn van eigen bodem en Franse, Zuid-Afrikaanse en Chileense wijnen.

Koffie

Koffie is altijd een mooie afsluiting van een gezamenlijke maaltijd. Zoals een café cortado, een grote espresso met een klein beetje melk. Of een café con leche, een espresso met véél melk. Een café solo is een klein kopje zwarte koffie. U gaat op de late avond voor cafeïnevrije koffie? Vraag uw gastvrouw of -heer dan om een descafeinado solo, of een descafeinado con leche.

De Spaanse koffiecultuur krijgt steeds meer concurrentie van ketens als Starbucks en CoffeeCompany (Douwe Egberts).

Vegetarische producten

De Spaanse keuken kent een grote variëteit aan vegetarische gerechten. Maar het aanbod van vegetarische producten in supermarkten is beperkt. Natuurvoedingswinkels (herbolario) hebben vaak meer keus en zijn doorgaans in de winkelstraten in de stad te vinden.

10 prachtige bestemmingen in Spanje