Spanje

Swipe

Hulpverlening en advies

Afgezien van acute medische problemen, ongeval of andere calamiteiten waarbij u in eerste instantie bent aangewezen op lokale hulpverleners en hulpdiensten, zult u indien nodig een beroep doen op uw reis-, auto- of ziektekostenverzekeraar.

Tip: neem niet alleen de daarvoor vaak benodigde verzekeringspasjes mee, maar sla de gegevens daarvan op in uw telefoon.

Telefoon

Uw telefoon kan nog zo ‘smart’ zijn, maar bij verlies of diefstal weten de meeste mensen niet meer of ze van voren of van achteren leven. Zet daarom het geheugen van uw telefoon voor u vertrekt over op een aparte geheugenkaart. Of zet de inhoud ervan in de Cloud zodat u er onderweg in geval van nood altijd bij kunt. Tenzij de toegangscode voor de clouddienst in uw telefoon zat…

Gestor

Gestor betekent letterlijk bemiddelaar. Het is een fenomeen dat vooral in Zuid-Europese, en dus bureaucratische landen bekend is. Hij is de man of vrouw die, zoals op een site voor in Spanje wonende Engelsen valt te lezen ‘makes your life in Spain much easier’. Een gestor heeft doorgaans een eigen kantoortje, een gestoría. Hij is een soort administratieve manusje van alles, iemand die de weg weet in de Spaanse bureaucratie.

Eigenlijk is een gestor voor u alleen interessant als u wat langer in Spanje verblijft, bijvoorbeeld om te overwinteren. Of al u voor zaken in Spanje bent maar nog niet toe bent aan een advocaat of notaris. Soms treedt de gestor ook op als bemiddelaar bij hypotheken, verzekeringen en aankoop van onroerend goed.

In dat laatste geval moet u alert zijn: hoe onafhankelijk is zijn advies? De gestor kan u ook helpen met belastingzaken. U betaalt hem per uur.

Zie onder Auto; Ambassade/Consulaat Generaal

10 prachtige bestemmingen in Spanje