Spanje

Swipe

Internet

De Noord-Europese landen w.o. Nederland lopen als het om internet gaat ver voor de Europese troepen uit. Stel uw verwachtingen dan ook niet te hoog als u door Spanje reist. Meestal komt het erop neer, dat u om uw e-mail op te halen met uw laptop of tablet in de hotellobby of de receptie van de camping belandt omdat het beloofde signaal ontoereikend is.

Een oplossing is het aanschaffen van een usb-antenneversterker, maar de ervaringen hiermee zijn wisselend.

De meeste tankstations en restaurants langs de tol- en snelwegen beschikken over een wifi-zone. Vaak moet je echter eerst met een creditcard een tegoed kopen bij een Spaanse provider. Omdat niemand u kan garanderen dat dezelfde provider ook dekking biedt bij het volgende tankstation, is dit niet altijd een interessante oplossing.

Wifi-zones vindt u ook op treinstations en vliegvelden, in bibliotheken en grote winkelcentra en op en rond openbare pleinen en parken.

Publiekscomputers

Veel cafés en restaurants hebben een computer staan waar tegen betaling gebruik van kan worden gemaakt. Als een dergelijke service beschikbaar is, is dat buiten op deur of raam aangegeven. Lokale VVV beschikken doorgaans over een lijst met etablissementen met een publiekscomputer.

De zoekmogelijkheden zijn om commerciële redenen vaak beperkt, informatie overzetten naar een laptop of usb-stick is vaak niet mogelijk.

Bedenk dat openbare netwerken minder veilig zijn voor zakelijke transacties of internetbankieren. Daarvoor kunt u beter ter plaatse een simkaart kopen met (voor de laptop) eventueel een dongel.

Internetcafés

Internetcafés zijn populair in Spanje omdat het aantal particuliere aansluitingen relatief laag is. Het lokale VVV kan u doorgaans een lijst verstrekken van dergelijke cafés. De kosten per uur variëren tussen 1 tot 3 euro. Het is lang niet altijd mogelijk uw eigen laptop of tablet in het netwerk van het cafés te hangen. Soms moet extra worden betaald voor het gebruik van software.

Hotspots

Raadpleeg voor u op reis gaat of en waar uw provider in Spanje hotspots heeft. De meeste telefoonproviders bieden mogelijkheden om onderweg goedkoop te internetten.

Mobiel FiFi

Bedrijven als www.wereldwijdwifi.nl en www.myprivatehotspot.com bieden zogenaamde mobiele routers aan waarmee je in het buitenland altijd online kunt zijn tegen betaalbare kosten. Aan de router zelf hangt vaak wel een flink prijskaartje. Alle grote Nederlandse telecomproviders bieden dergelijke apparaten ook aan, doorgaans op abonnementsbasis. Soms is het goedkoper om in Portugal bij een lokale provider een dongel te kopen met een simkaart. Verkrijgbaar bij de meeste supermarkten. 

Datakosten

Kijk voor informatie over de kosten van het gebruik van internet in Europa onder Telefoneren. Of ga naar www.consuwijzer.nl, een samenwerkingsverband van de Consumentenautoriteit, de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) en OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit).

10 prachtige bestemmingen in Spanje