Spanje

Swipe

Kamperen

Wild kamperen is in Spanje niet toegestaan. Aan de rand van natuurgebieden zijn plaatsen aangewezen waar trekkers voor een nacht hun bivak voor één of twee dagen kunnen opslaan. Raadpleeg de voorwaarden ter plaatse. U mag wel uw tent of camper op privégrond neerzetten voor een nacht, maar uiteraard alleen na verkregen toestemming van de eigenaar.

Spanje telt een overmaat aan campings. De meeste liggen langs de kust en in toeristengebieden. Het voorzieningsniveau is doorgaans goed tot hoog. Ook op het platteland is altijd wel een camping te vinden. Dit zijn vaak gemeentelijke campings.

Camper en caravan

Overnachten in een camper of caravan is toegestaan op parkeerplaatsen langs de (snel)weg of op plaatsen die door de gemeente daarvoor zijn aangewezen. Betreft het officiële camperplaatsen, dan zijn die soms voorzien van elektriciteit en een vuilwaterlozingspunt. U kunt daar één, hooguit twee nachten blijven, afhankelijk van de lokale verordening.

Vooral in de toeristengebieden wordt de hand gehouden aan het verbod op wild kamperen, of het plompverloren neerzetten van een camper voor de nacht. Buiten het seizoen en in niet of minder toeristische gebieden levert het nauwelijks problemen op ergens op een mooi plekje je camper neer te zetten en een paar dagen te blijven staan. Goede leidraad is de Campergids Europa van FacileMedia.

In verband met een verscherpte grensbewaking tegen illegale immigratie langs de Spaanse oostkust, wordt door de Guardia Civil opgetreden tegen het zetten van campers op het strand. Soms staat aangegeven dat men voor zonsondergang het kustgebied dient te verlaten. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Ebro Delta.  De boetes kunnen oplopen tot € 350.

Veiligheid

De ANWB waarschuwt elk jaar opnieuw tegen het overnachten op parkeerplaatsen langs de snelwegen. Zelfs al staan daar veel andere Nederlanders, zelfs al zit er alarm op de caravan of camper, het wordt ten sterkste afgeraden. Beter is de snelweg te verlaten en een nabijgelegen camping op te zoeken. Misschien wat meer moeite maar… beter safe dan sorry.

10 prachtige bestemmingen in Spanje