Spanje

Swipe

Overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje is populair. Ondanks de economische malaise neemt het aantal Britse, Duitse, Noorse en Nederlandse ‘pensionados’ dat aan de Spaanse costa's de Noord-Europese nattigheid en kou ontvlucht elk jaar toe. Niet alleen vanwege het aangename klimaat en de prachtige omgeving. De prijzen van de accommodaties als appartementen, Bed & Breakfast en hotels vertonen een duidelijke neergaande lijn.

Wie iets wil kopen langs de mediterrane kust kan vaak voor de helft van de prijs terecht van vóór de crisis, dus van vóór 2008. Tenminste voor wie niet al te hoge eisen stelt aan kwaliteit en ligging. De voorzieningen – van supermarkt tot ziekenhuis – zijn vooralsnog op peil gebleven. Maar dat is geen garantie voor de toekomst. Overweegt u in Spanje te overwinteren, denk dan aan een paar zaken.

Voor informatie over huizen in Spanje kijken kunt u bij Spanje Makelaars terecht. Kijk ook onder onroerendgoed op deze site.

Accommodatie

Bij het kiezen en reserveren van een accommodatie, gaan veel mensen vaak af op zomerse ervaringen. Bedenk echter dat de winters langs de Spaanse costas weliswaar mild en relatief zonnig zijn, maar dat er ook veel regen kan vallen en de temperaturen ‘s nachts flink kunnen dalen.

Het is daarom van belang altijd een appartement te kiezen dat op het zuiden ligt en dat voorzien is van centrale verwarming; de elektrische verwarmingselementen waarvan veel huizen in Spanje zijn voorzien, voldoen niet of nauwelijks aan de eisen die vooral 50-plussers aan warmte en comfort stellen.

Overtuig u er van dat het winkelcentrum dat ‘s zomers zo gezellig druk is en tot ‘s avonds laat open, gedurende de wintermaanden niet gesloten is. In Benidorm bijvoorbeeld, dat in het zomerseizoen een ware heksenketel is, kun je ‘s winters een kanon afschieten; meer dan de helft van de horecagelegenheden is dan gesloten en ook veel supermarkten en speciaalzaken hebben hun openingstijden aangepast.

Verzekeringen

Het is noodzakelijk naast uw standaard ziektekostenverzekering een aparte reisverzekering met ziektekostenclausule te sluiten om de soms hoge meerkosten in het buitenland af te dekken. Sommige verzekeraars bieden speciale polissen voor wie langer in het buitenland verblijft.

Medische zorg

Overwinteraars in Spanje kunnen rekenen op een goede gezondheidszorg. Via uw Nederlandse ziektekostenverzekering heeft u daar altijd recht op. Informeer bij uw zorgverzekeraar of u daarvoor een European Health Insurance Card (EHIC) nodig hebt. U kunt de EHIC rechtstreeks aanvragen bij uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Uw zorgverzekeraar kan u ook precies vertellen welke stappen u in Spanje dient te nemen op het moment dat u medische zorg nodig heeft of in het ziekenhuis moet worden opgenomen.

Hebt u eenvoudige medische zorg nodig dan kunt u naar een Centro Salud gaan, een dokterspost. U kunt ook een lokale arts consulteren. In veel gebieden zijn ook Nederlandssprekende huisartsen gevestigd, meestal verbonden aan een privékliniek. De kosten daarvan kunnen in principe gedeclareerd worden bij uw Nederlandse ziektekostenverzekeraar. 

AOW pensioen en ANW uitkering

Mocht u langere tijd in Spanje overwinteren dan kunt u uw eventuele AOW pensioen of uw ANW uitkering blijven ontvangen voor zolang u aan de gestelde voorwaarden verbonden aan de uitkering voldoet. Er zijn echter wel factoren die invloed kunnen hebben op de hoogte van uw AOW pensioen of ANW uitkering. Neem daarom voordat u gaat overwinteren contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) www.svb.nl.

Huisdieren

Hebt u een huisdier die u graag mee wilt laten overwinteren en de verhuurder is daarmee akkoord, vergeet dan niet het sinds 2004 verplichte EU-paspoort voor uw huisdier. (zie ook onder Huisdieren)

Zimbali Playa Spa

Zimbali Playa Spa ligt aan het schitterende, langgerekte strand van Vera. Het is een perfect hotel voor een heerlijke vakantie in Spanje....

v.a. 339.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Spanje