Sri Lanka

Swipe

De kokospalm, multifunctioneel

De bekendste boom in Sri Lanka is zonder twijfel de kokospalm die 15 tot 20 m hoog kan worden. Deze bijzonder nuttige boom neemt een zeer belangrijke plaats in het dagelijks leven van een Sri- Lankaan in. Ieder onderdeel van deze boom vindt nuttige toepassingen: de stam wordt gebruikt als timmerhout, het blad voor dakbedekking, de kokosvezel voor touwen, netten, bezems, filters en zakken, en het vruchtvlees wordt vers gegeten of geschrapt voor verwerking tot curry, gedroogd tot kopra of geperst tot kokosolie (dat weer voor de vervaardiging van braadolie of margarine en zeep wordt gebruikt). Het residu dat na persen overblijft, is goed bruikbaar als veevoeder (oliekoek,poonac). Het sap van de palm wordt bij de bloem afgetapt voor het maken van bruine suiker of voor fermentatie tot toddy, een licht alcoholhoudende drank. Toddy kan op zijn beurt gedistilleerd worden tot arrack, een sterke drank.

Naast de grote kokosplantages zijn er ook veel boerenfamilies die zelf een aantal kokospalmen exploiteren. Gemiddeld oogst men 50 kokosnoten per boom per jaar, terwijl er ongeveer 150 kokospalmen op een hectare land staan. Als men daarbij bedenkt dat een huisvrouw dagelijks twee tot drie kokosnoten verbruikt, dan kunt u zich misschien voorstellen dat een familie heel wat kokospalmen moet exploiteren wil men in de eigen behoefte kunnen voorzien. Het is in veel gevallen de taak van de vrouw om de vezel van de bast van de kokosnoot te scheiden. Dit is geen aangenaam werk, want de kokosnoten hebben maandenlang in poelen liggen weken. Terwijl ze tot boven hun middel in het bepaald niet frisse water staan, zijn ze uren per dag bezig met dit zware werk. De losgemaakte vezels worden vervolgens gedroogd en in het dorp met behulp van eenvoudige handwerktuigen tot touw gesponnen.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka