Sri Lanka

Swipe

Nationale parken

Nationale Park Gal Oya

Het Nationale Park Gal Oya is een uitgestrekt gebied (600 km2) van moessonwouden en moerassen in het oosten (beste uitvalsbasis Amaparai). Het kreeg zijn huidige vorm in de jaren vijftig na de aanleg van het grote stuwmeer Senanayake Samudra (Zee van Senanayake), het eerste grote waterproject dat na de onafhankelijkheid van Ceylon werd uitgevoerd. Tijdens de avond komen grote kudden olifanten naar het meer om er te drinken en te baden. Verder leven er onder andere waterbuffels, grote herten (sambars) en watervogels.

Nationale Park Wilpattu

Het Nationale Park Wilpattu (1908 km2; 's zomers gesloten) ligt aan de kust (uitvalsbases Anuradhapura en Puttalam). Het heeft verscheidene meren met zandige oevers (villus) en verder bossen en grasvelden; het uitgestrekte net van zandwegen heeft een lengte van 270 km. In dit nationale park heeft u een redelijke kans een van de 200 luipaarden te zien drinken bij een meer. De kans dat u een van de ongeveer 500 olifanten of 300 lippenberen in Wilpattu ziet, is aanmerkelijk kleiner. Voorts leven er in dit gebied allerlei andere dieren, zoals herten (sambarherten, damherten, muntjakken, muisherten, hertenzwijnen), waterbuffels, leguanen, pythons, vele soorten apen, wilde katten, krokodillen en vogels.

Nationale Park Yala

Het Nationale Park Yala (1259 km2; augustus-medio oktober gesloten) ligt in het zuidoosten bij Tissamaharama. Dit oudste en bekendste nationale park is alleen al om zijn mooie natuur een tocht waard. In een wereld van stilte liggen, tussen het oerwoud en de oceaan, zandduinen en lagunen, grasvlakten en meertjes. Er leven in totaal ongeveer 250 wilde olifanten; de kans dat u ze ziet is redelijk groot (ca. 50%), de kans op een ontmoeting met een luipaard is echter kleiner dan in Wilpattu. Verder leven er onder meer wilde zwijnen, herten, waterbuffels, krokodillen, leguanen, pauwen en kleurige vogels.

Nationale Park Uda Walawe

Het Nationale Park Uda Walawe is een nieuw beschermd gebied in het zuidoosten, rondom het gelijknamige stuwmeer. Er leven onder meer luipaarden, olifanten en wilde zwijnen. Het wild is er schuw.

Nationale Park Lahugala-Kitulana

Het Nationale Park Lahugala-Kitulana wordt gevormd door een stuwmeer (tank) op een afstand van 20 km van Pottuvil (aan de kust) in het zuidoosten. Het ligt midden in een jungle-doorgang voor olifanten tussen Gal Oya en zuidelijk Yala. Bijna het hele park is bedekt met hoog, rietachtig gras, bekend als beru of olifantsgras, dat bij deze dikhuiden zeer geliefd is. Het is een bamboe-achtig gewas dat razendsnel groeit. In één jaar tijd schiet het drie tot vier meter de lucht in. Tijdens het droge seizoen verdort het weer.

Nationale Park Mihintale

Het Nationale Park Mihintale is het oudste wildreservaat ter wereld. Toen in de derde eeuw v.Chr. koning Devanampiya Tissa zich hier tot het boeddhisme bekeerde, beval hij dat er geen enkel dier meer gedood mocht worden. De boeddhisten hebben zich tot op heden aan dit bevel gehouden. Bij diverse oude waterreservoirs, in de wouden, moerassen en het struikgewas, leven 400 vogelsoorten, waarvan er 48 inheems zijn. In de Noord-Aziatische winter is Sri Lanka voor veel vogels een overwinteringsplaats en vaak ook broedplaats. Er komen onder meer flamingo's, reigers, ibissen, pelikanen, ijsvogels, lepelaars, kieviten, paradijsvogels, kraanvogels, spechten, eksters, patrijzen en wilde eenden voor.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka