Sri Lanka

Swipe

Klimaat en reistijd

Sri Lanka ligt in de tropische gordel. In de lage gebieden is de temperatuur dan ook hoog. Aan de kust is het wat koeler door de frisse oceaanwind en in de bergen wordt de temperatuur aangenamer naarmate u hoger komt; per honderd meter stijging daalt de temperatuur een halve graad.

Het klimaat van Sri Lanka wordt enerzijds beïnvloed door de bergketens op het eiland en anderzijds door de moesson, een halfjaarlijks wisselende wind, die afhankelijk is van het verschuiven van de plaats met de laagste luchtdruk rond de evenaar (het itcz). Voor Sri Lanka houdt dit in dat de wind van half mei tot eind september vanuit het zuidwesten naar het lagedrukgebied ten noordoosten van het eiland waait. Boven de oceaan, waar het vaak stormt, zuigt deze wind (de zuidwestmoesson) grote hoeveelheden vocht op, die het vóór de bergketens in de vorm van regen boven het zuidwesten laat vallen. Deze warme en vochtige, zuidwestelijke streken zijn het dichtst bevolkt.

Het noorden en oosten liggen in de regenschaduw van de bergen met als gevolg dat het daar in deze periode droog blijft. Van oktober tot eind april waait de wind precies uit de tegenovergestelde richting, met als gevolg een noordoostelijke wind die regen brengt. In deze periode blijft het zuidwesten dus droog.

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens de familiereis Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt de...

v.a. 2369.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka