Sri Lanka

Swipe

Muziek, dans, theater, film

De trommel, in al zijn verscheidenheid van vorm en klank, mag het nationale muziekinstrument van Sri Lanka worden genoemd. Het leven van de bevolking, van geboorte tot begrafenis, wordt vergezeld door de slag van de trommel. Hij heeft niet alleen een functie als bege leidingsinstrument bij de dansen, maar speelt ook een grote rol bij gebeurtenissen in het dagelijks leven. In afgelegen gebieden wordt de trommel nog gebruikt om belangrijk nieuws aan te kondigen.

Trommels in Sri Lanka in allerlei soorten

Sri Lanka kent 26 verschillende soorten trommels. Dit grote aantal en de gespe-cialiseerde kunst van het bespelen zijn dankzij de tempelceremoniën en processies bewaard gebleven. De klanken van de trommel zijn nabootsingen van lettergrepen uit het Sanskriet. Er zijn vier hoofdklanken, waarvan alle andere worden afgeleid: tof, dit, ton en nam. Op deze klanken bestaan veel variaties en combinaties die gespeeld worden op de rabana, de grote gemeenschapstrommel, die bespeeld wordt bij sociale gelegenheden als de viering van nieuwjaar (april) en huwelijken. De rabana wordt alleen door vrouwen bespeeld, hoewel zowel mannen als vrouwen meedoen aan het zingen van de rabanpada (volksliederen). Trommelaars zijn afgebeeld op de vroegste zegels, in beeldhouwwerken en op friezen. Al eeuwenlang behoren de trommelaars op Sri Lanka tot een speciale kaste of sociale groepering. Het is hun plicht te trommelen bij ceremoniën in de tempel en in het paleis. Bovendien begeleiden zij met hun trommels formele publieke samenkomsten. De oudste bewoners van het eiland, de Vedda's, begeleiden hun liederen van enkele noten met tromgeroffel. Bij zang en dans worden als begeleiding ook bekkens, fluiten en soms violen gebruikt.

Dansen Sri Lanka

Het nationale dansdrama kent drie hoofdvormen:

•, de kolam (in het Tamil: costuum), een gemaskerd dansdrama: de duivelsdans

•, een dans voor het uitdrijven van ziekten, ongeluk en boze geesten

•, de Kandy-dans, een bekende nationale dans met uiteenlopende mythologische, historische of naturalistische thema's.

Echte folkloristische dansen worden uitgevoerd op populaire feestdagen. Groepen jongens en meisjes in fraaie kostuums symboliseren in die dansen het leven in het dorp, de oogst en bekende legenden en mythen. Vooral in de dorpen van het zuiden treden bij droevige én vrolijke familiegebeurtenissen duivelsdansers op, met belletjes aan de voeten en met beschilderde, houten, vaak oude en kunstzinnige maskers op het gezicht.

Theater Sri Lanka

Een bijzondere belevenis is een bezoek aan een Sri Lankaans theater. De grootste zijn:

•, Lionel Wendt Theatre, Guildford Crescent, Colombo-7

•, YMBA, Borella, Colombo-8 •, Navarangahala, Rajakeeya Mawatha, Colombo-7

•, Tower Hall, Maradana, Colombo-io •, Lumbini Theatre, Havelock Town, Colombo-5

•, John de Silva Memorial Theatre, Ananda, Coomaraswamy Mawatha, Colombo-7.

Film en bioscoop Sri Lanka De meeste Sri Lankanen zijn ware liefhebbers van bioscoopfilms. Een gevolg daarvan is dat zelfs veel kleine steden een bioscoop bezitten; daar worden Singalese, Indiase, Europese en Amerikaanse films vertoond. Van de Singalese en Indiase films zult u waarschijnlijk niets verstaan. Toch is het de moeite waard eens zo'n film te gaan bekijken, vanwege de grote verschillen met de westerse films.

Rondreizen

Groepsrondreis Sri Lanka

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Sri Lanka maak je kennis met de hoogtepunten en minder bezochte gebieden. Dit prachtige eiland biedt het...

v.a. 2199.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka