Sri Lanka

Swipe

Onderwijs

Basisonderwijs Sri Lanka

Sri Lanka heeft, dankzij een goed georganiseerd onderwijssysteem, een van de laagste percentages analfabeten van Azië (11%). In 1960/1961 werden alle particuliere scholen genationaliseerd en na de nationalisatie van de plantages (tussen 1971 en 1975) gold dat ook voor de bij de plantages horende scholen. Het onderwijs op deze staatsscholen is gratis en verplicht voor kinderen van 5 tot 14 jaar. Niet alle kinderen echter bezoeken de school; bovendien maakt bijna de helft de opleiding niet af. Met name de plantagescholen, waar men regulier onderwijs geeft aan Tamil-kinderen, staan niet hoog aangeschreven. Zij beschikken verhoudingsgewijs over weinig bevoegde leerkrachten en leermiddelen, met als gevolg dat het analfabetisme onder de India-Tamils twee maal zo hoog is als het landelijk gemiddelde. Naast de reguliere basisscholen zijn er ca. 350 boeddhistische Pirvena-scholen; zij leiden onder andere boeddhistische monniken op. Het basisonderwijs wordt gegeven in het Singalees of Tamil, afhankelijk van de regio.

Universiteiten Sri Lanka

Op de universiteiten in Colombo, Sri Jayewardenapura, Kelaniya, Moratuwa, Peradeniya (bij Kandy), Jaffna, Rahuna (bij Matara) en Anuradhapura (een boeddhistische universiteit) spreekt men veelal Engels.

Dorpsschooltjes

De dorpsschooltjes, vaak onder palmen gelegen, zijn aan de zijkanten voor het grootste gedeelte open; het meubilair is eenvoudig. Schoolkinderen dragen dezelfde soort kleren: de meisjes een wit jurkje en het zwarte haar in een vlecht op de rug, de jongens een witte blouse en een korte blauwe broek. Dit uniforme uiterlijk van de leerlingen stamt uit de tijd van het Engelse bestuur. De middelbare school heeft diverse praktijklessen op het rooster staan; wie minder geschikt blijkt voor de theoretische vakken, wordt in de ambachtsafdeling geplaatst. Een aantal kinderen heeft leermoeilijkheden als gevolg van eenzijdige voeding.

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens deze familiereis door Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt...

v.a. 1899.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka