Sri Lanka

Swipe

Drinken

Thee

Naar Engelse gewoonte drinken de Sri Lankanen hun thee sterk, met veel melk en suiker erin. Thee kunt u overal kopen in stalletjes langs de weg.

Mineraalwater

Ongekookt lei ding en bronwater kunt u beter niet drinken; er is goed en goedkoop mineraalwater (Lion Brand en Elephant Brand).

Bier

Bier schenkt men uit grote flessen; het is goed van smaak. Bekende merken zijn Three Coins, Lion Lager, Pils Beer, Pilsner en Stout.

Frisdranken 

Frisdranken worden onder meer gemaakt van ananas, sinaasappel, papaya, groene citroen, mango en passievrucht (passio na). Frisdrank uit een flesje is veilig. Elephant House is een bekend en goedkoop merk. Westerse merken, zoals CocaCola, zijn aanmerkelijk duurder. Veel gedronken wordt de lime, gemaakt van geperste citroen of blaadjes van de citroenstruik; men drinkt het uit een flesje of een glas, gemengd met mineraalwater. Fris is ook de thambili, het sap van de oranjekleurige koningskokosnoot, dat ook in stalletjes langs de weg wordt verkocht.

Sterke dranken

Geïmporteerde wijnen, likeuren en sterke dranken zijn duur. Sri Lanka produceert zelf brandy, gin, wodka en rum.

Toddy

Toddy is het ciderachtige, gefermenteerde sap van de bloem van de kokospalm.

Arrack

De sterke drank arrack wordt gedistil leerd uit dit toddysap. Heerlijk zijn de arrackcocktails (longdrinks met arrack erin), die u in de meeste grote hotels kunt bestellen. U kunt arrack in verschillende kwaliteits en sterktegraden drinken; van 'gal' en 'pol' tot 'extra special' en 'doublé distilled'. Met name de oude arrack (old arrack) is van een goede kwaliteit. Vele dorpen hebben een arrack taverne; niet alle hotels mogen arrack schenken. Sri Lanka is, vergeleken met zijn Aziatische buurlanden, het langst onder koloniaal bestuur en koloniale invloed geweest (450 jaar). Met de komst van de Europeanen raakte het nuttigen van sterke drank meer ingeburgerd dan daarvoor. Ook Hollandse gewoonten hebben hun sporen achtergelaten. Men houdt niet alleen van tabak, maar ook van gin, dat soupkie wordt genoemd.

Eten en drinken

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka