Sri Lanka

Swipe

Gezondheid

Een reis naar Sri Lanka vergt enige voorzorgsmaatregelen op het gebied van gezondheid. De hygiënische omstandigheden zijn slechter dan we hier in Europa gewend zijn. De vele controles en wetten die hier te lande de kwaliteit van water en voedsel beschermen ontbreken daar. Daarom is het allereerst van belang dat u in goede gezondheid in Sri Lanka arriveert.

Preventie

U doet er verstandig aan uw eerste dagen in Sri Lanka rustig door te brengen, zodat u zich niet al te veel behoeft in te spannen. Geef uw lichaam de tijd om zich aan het andere klimaat aan te passen. U moet ervoor zorgen dat u veel drinkt. Omdat u veel zweet heeft uw lichaam meer vocht nodig dan anders. Het gebruik van een theelepeltje zout per dag in uw eten draagt er mede zorg voor dat het vochtgehalte in uw lichaam op peil blijft. Drink in Sri Lanka alleen gekookt water, thee, koffie of drankjes uit een fles. Houd er rekening mee dat ijsblokjes in drankjes meestal van gewoon (dus onzuiver) kraanwater zijn gemaakt. Het verdient ook aanbeveling een waterzuiveringsmiddel (bijvoorbeeld Hadex) mee te nemen, zodat u in noodgevallen zelf het water kunt zuiveren. Waterzuiveringsmiddelen zijn verkrijgbaar bij drogisten en buitensportzaken, zowel in Nederland als in België. Gebruik ook voor het tandenpoetsen gezuiverd water. IJs is een broedplaats van bacteriën. Eet alleen gekookte groenten en nuttig alleen gaaf fruit dat u zelf heeft geschild. Eet alleen goed doorbakken of gebraden vlees, geen schelpdieren. Was uw handen goed met zeep, bijvoorbeeld na het gebruik van het toilet, voor het eten, voor het koken, enzovoort. Verder is het onverstandig voedselresten achter te laten op uw hotelkamer, omdat deze ongedierte kunnen aantrekken. In Sri Lanka dient u zich te beschermen tegen de fel schijnende zon. Een hoofdbedekking en een goede zonnebrandcrème zijn daarbij onontbeerlijk. Vooral zon aanbidders moeten er terdege rekening mee houden dat er ai heel wat vakanties zijn bedorven, doordat men te lang in de zon bleef zitten. De kracht van de zon is in Sri Lanka nu eenmaal veel groter dan in onze gematigde streken en u heeft een zonnesteek of ernstige verbrandingsverschijnselen voor u het in de gaten heeft. Reizigers die regelmatig medicijnen gebruiken wordt aangeraden te zorgen voor een in het Engels gestelde verklaring, waarin hun ziekte en de daarbij behorende geneesmiddelen staan omschreven. Een bezoek aan de tandarts, tijdig voor de definitieve vertrekdatum, wordt aanbevolen. Brildragers moeten voor een reservebril zorgen en wie medische apparatuur (bijvoorbeeld een gehoorapparaat) nodig heeft, doet er goed aan deze apparatuur van te voren te laten controleren.

Muskieten

Muskieten (die malaria kunnen overbrengen) kunnen u het leven in Sri Lanka behoorlijk zuur maken. Tegen deze insecten kunt u enkele voorzorgsmaatregelen nemen. Kijk in uw hotel of de vensters beschermd zijn met muskietengaas of dat u onder een klamboe (muskietennet) kunt slapen. Draag in de avonduren kleding met lange mouwen en een lange broek en vergeet vooral niet een insectenwerend middel mee te nemen dat u op de blote gedeelten van de huid kunt smeren. In de nachtelijke uren help de airconditioning ook tegen de actviteiten van muskieten. Piektijden voor de muggen zijn van 6.00 tot 8.00 uur en van 18.00 tot 20.00 uur!

Andere voorzorgsmaatregelen

Bovendien verdient het aanbeveling in de ochtenduren uw schoenen eerst leeg te schudden voordat u er in stapt. Allerlei insecten die graag in kieren en donkere holletjes kruipen kunnen zich in een van uw schoenen genesteld hebben. Om te voorkomen dat u een parasitaire ziekte oploopt, zoals bilharzia of wormziekte, is het verstandig nooit in stilstaand of langzaam stromend water te lopen of te zwemmen. Het is tevens af te raden waar dan ook (behalve op het strand) op blote voeten te lopen. Neem daarom slippers of sandalen mee die u ook onder de douche kunt dragen. Ga tijdens het zonnen steeds op een handdoek liggen. Als u gaat snorkelen in de koraaltuinen, raak dan onder geen beding het koraal aan, het kan namelijk zeer scherp zijn. Bovendien genezen deze wondjes slecht. Draag plastic schoenen of zwemvliezen. In zijn algemeenheid is het verstandig geen waterplanten, vissen of andere zeedieren aan te raken. Zij kunnen giftig zijn. Mocht u onverhoopt gebeten worden door een slang, dan is het verstandig om rust te houden en weinig tot niet te bewegen, zodat uw bloed niet sneller gaat stromen. Zorg dat u zo snel mogelijk medische hulp krijgt (antigif) en onthoud hoe de slang eruit zag. Ter geruststelling: de meeste slangen zijn niet giftig. Voorts verwijderen slangen zich als zij trillingen opvangen die wijzen op de aanwezigheid van een mens of groot dier. Alleen als een slang door u verrast wordt, loopt u het risico gebeten te worden. Loop dus niet door dicht struikgewas en wees voorzichtig met het passeren van grote stenen op weinig belopen paden.

Vaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties meer. Toch worden vaccinaties tegen DTP, tyfus, geelzucht en een malariaprofylaxe ten zeerste aanbevolen. Laat vaccinaties bijschrijven in het (gele) Internationale Bewijs van Inenting, dat door de inentende instantie wordt verstrekt. Bij de douane kan men naar dit bewijs vragen. Een volledig vaccinatieschema duurt ongeveer zes weken; begin er dus tijdig aan.

Difterie, tetanus, polio (DTP)

Een DTP-vaccinatie wordt aanbevolen. Personen die na 1950 zijn geboren, zijn meestal in hun jeugd tegen deze ziekten gevaccineerd. Een revaccina tie met DTPvaccin is dan genoeg. Voor personen die nog niet zijn gevaccineerd bestaat de vaccinatie uit drie injecties. De eerste en de tweede worden met een tussenpoos van een maand gegeven; de derde inenting volgt minstens zes maanden na de tweede.

Tyfus

Zeer aan te bevelen is een vaccinatie tegen tyfus. Er worden twee injecties gegeven met een tussenperiode van drie tot vier weken. Deze vaccinatie is vijf jaar geldig. Het is tegenwoordig ook mogelijk in plaats van de injecties capsules tegen tyfus te slikken.

Besmettelijke geelzucht (hepatitis)

Een vaccinatie met normaal gamma globuline is noodzakelijk. Deze vaccinatie geeft een redelijke bescherming tegen besmettelijke geelzucht (hepatitis). Vaccinatie met 2 cc entstof geeft maximaal drie maanden bescherming; vaccinatie met 4 cc entstof maximaal vier tot zes maanden.

Gele koorts

Vaccinatie tegen gele koorts is alleen noodzakelijk (en verplicht) wanneer men rechtstreeks uit een met gele koorts besmet gebied naar Sri Lanka reist. Deze besmette gebieden liggen voornamelijk in Mid denAfrika en ZuidAmerika.

Malaria

In Sri Lanka komt nog steeds malaria voor. Daarom is het raadzaam een malariaprofylaxe te gebruiken. Raadpleeg voor het juiste middel uw huisarts of de gezondheidsdienst in uw woonplaats.

Cholera

Vaccinatie tegen cholera wordt niet meer aanbevolen. Een choleravaccinatie geeft een zeer beperkte immuniteit en wordt slechts zelden in Nederland gegeven. Voor actuele informatie over tropische ziekten, vaccinaties en malaria kunt u de verschillende informatielijnen bellen. Ook de gezondheidsdienst in uw regio of woonplaats kan inlichtingen geven.

Reisapotheek

Pas de inhoud van uw medicijndoos aan uw eigen behoefte aan, maar zorg in elk geval voor een middel tegen diarree, zoals Imodiumcapsules, een zoutgluco semengsel (ORS) ter voorkoming van uitdroging bij diarree, een laxeermiddel, pijnstillende tabletten, jodium, verbandmiddelen, pleisters, een schaar, een pincet en een koortsthermometer. Voorts is het van belang dat u een desinfecterende huidcrème bij u heeft. In het warme Sri Lanka gaan kleine wonden (zoals bijvoorbeeld stukgekrabde muggenbulten) gemakkelijk ontsteken. Het gebruik van zo'n huidcrème (bijvoorbeeld Nestosyl of Cetaflex) op deze oppervlakkige wonden kan in veel gevallen het ontstaan van ontstekingen voorkomen. Als wondjes toch gaan ontsteken, dan kunt u in de apotheken in Sri Lanka antibiotische tetracyclinezalf krijgen die goed helpt. Overal in Sri Lanka zijn apotheken waar u uw medicijnvoorraad kunt aanvullen.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka