Sri Lanka

Swipe

Souvenirs

In Sri Lanka is een grote verscheidenheid aan souvenirs verkrijgbaar. In het land worden al van oudsher voorwerpen met een traditionele waarde gemaakt. Met name het hof van de koningen van Kandy stimuleerde het vervaardigen en produceren van goud en zilverwerk en het bewerken van onder andere ivoor en ebbehout.

Als u iets wilt kopen, moet u erop bedacht zijn dat het in Sri Lanka de gewoonte is dat de verkoper begint een prijs te vragen die twee, drie, vier of vijfmaal zo hoog is als het bedrag dat hij verwacht te ontvangen. Afdingen is een normaal volksgebruik. Het kan geen kwaad een paar keer flink onder de vraagprijs te bieden, zodat het waarschijnlijk niet tot een overeenkomst met de verkoper komt. De verkoper kijkt u misschien gespeeld boos aan, maar hij zal ondertussen zijn prijs langzaamaan laten zakken. Een aantal malen weglopen kan meestal ook geen kwaad. U behoeft zich niet bezwaard te voelen door het ogenschijnlijk lage bieden, een verkoper zal zijn producten echt niet verkopen zonder er aan te verdienen. Voorts hebben verkopers over het algemeen meer waardering voor mensen die proberen hun artikelen voor de juiste prijs te krijgen, dan voor hen die klakkeloos het gevraagde bedrag neertellen. Het onderste uit de kan halen is natuurlijk in een ontwikkelingsland ook weer niet nodig. In de meeste winkels rekent men op afdingen, maar niet in de Laksalastaats winkels en de State Gem Corporation.

Soorten souvenirs

In Sri Lanka zijn onder meer de volgende souvenirs verkrijgbaar: edelstenen en halfedelstenen, beschilderde maskers, olifantjes van ivoor of ebbenhout, voorwerpen van schildpadleer, sieraden, plastic zakjes met specerijen, thee (eventueel in geschenkverpakking), rokken, jurken, sari's en blouses (van katoen, zijde of batik), inleg, houtsnij, vlecht, lak, fili grein, aarde, koper, goud, zilver, ivoor, hoorn, ciseleer en kantwerk.

Munten van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC)

Bij juweliers en antiquairs zijn munten van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) te koop. In enkele steden worden ze op straat door jongens aangeboden. De duiten en halve duiten zijn in het algemeen niet vals, maar ook niet zeldzaam. Miljoenen van deze duiten zijn in de 18de eeuw in Nederland geslagen. Er zijn duiten van elk van de vijf 'kamers' van de Compagnie (Amsterdam, Zeeland, WestFriesland, Delft, Rotterdam) en munten van de Staten van Holland, Gelderland en Utrecht. Aan de ene kant van de duit staan de letters VOC, aan de andere kant het wapen van de betreffende kamer. De munten zijn iets kleiner en dunner dan een stuiver en mogen niet veel kosten. Deze munten zijn in de regel niet vals, omdat het vervalsen duurder uitvalt dan de prijs van een echte munt. Andere munten die aangeboden worden zijn in het algemeen wel vervalsingen.

10 prachtige bestemmingen in Sri Lanka