Suriname

Swipe

Suriname

Suriname is een Zuid-Amerikaans land met een Caribische uitstraling en Nederlands als voertaal. Een handjevol mensen heeft daar een unieke gemeenschap gevormd aan de rand van een van de laatste restjes tropisch regenwoud. Geen vakantieland bij uitstek voor de aanbidder van witte stranden, maar de reiziger die de moeite neemt het land te verkennen zal een ongerepte natuur aantreffen. Het binnenland is vrijwel ongemoeid gelaten en kan het beste per korjaal, een tot boot gemaakte boomstam, bezocht worden. Over diverse stroomversnellingen bereikt u indianen- en marrondorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Eeuwenoude gewoonten en gebruiken maken nog deel uit van het dagelijks leven midden in het regenwoud.

Invloed van het verleden

In Paramaribo zult u zich verbazen over de vele houten herenhuizen, historische panden die het straatbeeld van de stad domineren. Een aantal is prachtig gerestaureerd terwijl andere, zwaar verwaarloosd, blijk geven van de problemen van het land. Zo ademt een deel van Paramaribo een sfeer uit van vergane glorie. De stad bevindt zich in een fase op weg naar herstel.

De geschiedenis van Suriname is er een van kolonisatie en immigratie. Door de eeuwen heen hebben verschillende bevolkingsgroepen zich, al dan niet gedwongen, in Suriname gevestigd. Aanvankelijk als slaven uit Afrika, later als arbeiders op contractbasis uit verschillende werelddelen. Achter het decor van een multiraciale samenleving is hun afkomst nog van het gezicht te lezen en wordt sterk aan de traditionele cultuur vastgehouden. Ook de politiek kent verzuiling. Alhoewel er de laatste jaren multi-etnische partijen zijn ontstaan, is de achterban nog overwegend verwant aan de leiders van de eigen bevolkingsgroep en gaat de politieke keuze binnen een familie van generatie op generatie.

Aansluiting met andere Zuid-Amerikaanse landen is er nauwelijks. De blik was altijd gericht op het voormalig moederland waarmee door de jaren heen een moeizame relatie is ontwikkeld en waar ruim eenderde van de Surinaamse bevolking woont. Suriname heeft de reiziger veel te bieden: de prachtige natuur en uitgestrektheid van het binnenland, de kustvlakte met ruige stranden en oude plantages, het rijke historische verleden en de fascinerende multiculturele samenleving. 

Foto Onze Suriname expert
Onze Suriname expert

AUTEUR TESSA LEUWSHA

Tessa Leuwsha woont en werkt sinds 1996 in Suriname. Ze is schrijfster en werkt parttime voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze schreef de op Suriname geïnspireerde romans de Parbo-blues en Solo, een liefde, die genomineerd werden voor diverse literaire prijzen. Verder schrijft ze verhalen, theater, artikelen en boekrecensies voor het Surinaamse dagblad de Ware Tijd. Voor Elmar schreef ze de Wereldwijzer Suriname. www.tessaleuwsha.com

Foto Reishandboek Suriname
Reishandboek Suriname

AUTEUR TESSA LEUWSHA

€17,95

praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

10 prachtige bestemmingen in Suriname