Suriname

Swipe

Medicinaal

Medicijnman

Een westerling die naar de Surinaamse jungle kijkt, ziet alleen maar groen. Een bosbewoner ziet voedsel, materiaal om hutten en hangmatten van te maken en geneesmiddelen. De regenwouden herbergen enorm veel wondermiddelen die door de medische wereld nog dikwijls over het hoofd worden gezien. Van de 250.000 op aarde voorkomende plantensoorten is niet meer dan een vijftigste deel op geneeskrachtige eigenschappen getest, terwijl meer dan een kwart van de medicijnen die in de apotheek staan plantaardige bestanddelen bevat. Het veel geslikte aspirientje is hier een voorbeeld van. De Surinaamse bonuman en piaiman, de dokters van de marrons en indianen, weten wel beter. Al honderden jaren gebruiken deze helers planten voor het genezen van ziekten. Er zijn staaltjes bekend van ingewikkelde botbreuken die met kruidenaftreksels en plantenpapjes zijn geheeld. Medicijnmannen geven het geheim van hun bus’dresi’s (bosmedicijnen) niet graag prijs. Weinig is op schrift gesteld en veel kennis dreigt verloren te gaan nu binnenlandbewoners langzaam hun eigen cultuur de rug toekeren.

Oso dresi, huismiddeltjes

Binnen handbereik zijn de huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, in het Surinaams 'oso dresi' genoemd, die van het Surinaamse oerwoud zijn overgewaaid naar de stad en waarover iedere rechtgeaarde huisvrouw beschikt. Podosiri, bijvoorbeeld, een zwarte brei van de vruchten van de podosiripalm. Kauwen op kwasi-bita (bitterhout) helpt tegen koorts. Op de Centrale Markt in Paramaribo verkopen boslandcreoolse dames bekertjes gemaakt van het bitterhout. Als het bekertje gevuld wordt met water, krijgt de vloeistof een heilzame werking. De bitter smakende bast van de bergibita wordt door indianen en marrons toegepast als geneesmiddel bij koorts en maagpijn. Het melksap van de mokomoko, een waterplant met hartvormige bladeren die langs rivieren en kreken in het kustgebied voorkomt, werkt bloedstelpend bij wonden.

Voor iedere kwaal, groot of klein, weten Surinaamse plantenkenners wel een homeopatische remedie. Er zijn middeltjes tegen griep en diarree, maar ook tegen longaandoeningen, hartkwalen, psychische en seksuele problemen. Zo is de liaansoort dobruduwa het Surinaamse alternatief voor de westerse viagra. De meeste botanische medicijnen worden gecombineerd met de pillen die de huisarts voorschrijft. Zo kan een kuurtje staalpillen, weggespoeld met een slok podisiri, met gemak leiden tot een overdosis aan ijzer en bij gevolg een moeilijke stoelgang.  

10 prachtige bestemmingen in Suriname