Suriname

Swipe

Formaliteiten

Toeristenkaart

Reizigers naar Suriname dienen in het bezit te zijn van een toeristenkaart. Deze toeristenkaart is voor 20,- euro te koop op Schiphol gedurende de inchecktijd van vluchten naar Suriname en bij het Surinaams consulaat in Amsterdam. U dient hiertoe een paspoort te overleggen dat bij aankomst nog minstens 6 maanden geldig is en een retourticket. Verblijf op grond van een toeristenkaart kan tot maximaal 90 dagen. De toeristenkaart is bruikbaar voor één enkele reis, bent u van plan in een bepaalde periode meerdere keren naar Suriname te reizen dan dient u een visum aan te schaffen.

Let op: de toeristenkaart geldt slechts voor personen van bepaalde nationaliteiten waaronder de Nederlandse. Beschikt u over een andere nationaliteit raadpleeg dan de website van het Surinaams consulaat of u onder de toeristenkaartregeling valt of een visum moet aanvragen.

Voor uitgebreide informatie en eventuele wijzigingen: Surinaams Consulaat, De Cuserstraat 11, 1081 CK Amsterdam, 020-6426137, 020-6465311, website: www.consulaatsuriname.nl.

In België kunt u terecht bij de Surinaamse Ambassade, Avenue Louise 379, 1050 Brussel, (32) 2-6401172, (32) 2-6463962, e-mail: [email protected].

 

Lang verblijf

Wie langer dan 90 dagen in Suriname wil doorbrengen (stagiaires) dient drie maanden vóór de geplande vertrekdatum bij het Surinaams consulaat een Machtiging Kort Verblijf aan te vragen (MKV). Zie voor de voorwaarden en procedure: www.consulaatsuriname.nl.

In- en uitstempelen

Het paspoort van bezoekers die korter dan een maand in Suriname verblijven wordt te Zanderij voorzien van een inreisstempel. Wilt u als bakra (Hollander) langer dan een maand in Suriname vertoeven, dan dient u binnen een week na aankomst uw paspoort te laten stempelen bij de Vreemdelingendienst, gevestigd in het gebouw van het ministerie van Openbare Werken en Verkeer aan de Jagernath Lachmonstraat (voorheen Coppenamestraat), een flink eind per taxi vanuit het centrum. U heeft nodig: uw paspoort en ticket. Als u vanuit Guyana, Frans-Guyana of Brazilië bent binnengereisd, of vanuit Suriname de buurlanden een bezoek wilt brengen, dient u bovendien in het bezit te zijn van een inentingsbewijs tegen gele koorts. De duur van de verblijfstempel is gelijk aan de geldigheidsduur van uw visum. Uitstempelen gebeurt bij vertrek op de luchthaven.

Invoerbepalingen

De douanecontrole bij aankomst op de Johan Adolf Pengel Airport, in de volksmond Zanderij genaamd, gaat er vrij gemoedelijk aan toe. Steekproefsgewijs prikken de douaniers wat in tassen en laten de toerist vervolgens door. Bij vertrek is dat anders, dan staan de ambtenaren op scherp, want ondanks de 100% controle op Schiphol reizen er nog geregeld drugskoeriers naar Nederland. Officieel mogen bezoekers belastingvrij invoeren: 200 sigaretten of 500 gram aan tabakswaren, 1 liter sterke drank, 4 liter wijn en 8 liter bier. Goederen boven USD 500,- moeten worden aangegeven.

10 prachtige bestemmingen in Suriname