Suriname

Swipe

Communicatie

Telefoon

Het telefoonverkeer in Suriname is voornamelijk in handen van het staatsbedrijf Telesur (Telecommunicatiebedrijf Suriname) en de buitenlandse provider Digicel. Een derde telecomaanbieder is Uniqua. Huistelefoonnummers binnen Paramaribo bestaan uit zes cijfers en beginnen doorgaans met een vier. Voor een verbinding met de districten moet er eerst een nul worden gedraaid. In delen van het binnenland zijn masten geplaatst waardoor mobiel bellen mogelijk is geworden, toch is niet iedere plek is bereikbaar en de verbinding laat vaak te wensen over.

Het staatsbedrijf Telesur wordt zwaar gesubsidieerd, gesprekken naar het buitenland kosten meer dan ze opleveren. Wat in Nederland een mobieltje heet, is in Suriname een cellulair. Cellulair bellen kan met vooraf gekochte opwaardeerkaarten. Deze belkaarten zijn te koop bij de kantoren van de telefoonbedrijven en bij de meeste supermarkten en cambio’s. Surinaamse SIM-kaarten zijn bij de diverse providers verkrijgbaar.

De internationale toegangscode voor Suriname is: (00) 597. Voor telefonische inlichtingen: toets 108

Telesur, Telecommunicatiebedrijf Suriname, Heiligenweg 1, Paramaribo, tel.: 473944/474242, e-mail: [email protected] Openingstijden van de loketten: ma. t/m vrij. 7 tot 19 uur. Of in de wijken (ma. t/m vrij. 7 tot 22 uur): Zonnebloemstraat 50,  tel.: 494555 (Zorg en Hoop), Jozef Israëlstraat/hoek Kristalstraat, tel.: 550168 (Paramaribo-Noord).

E-mail

De capaciteit (bandbreedte) van elektronische post is in Suriname nog lang niet toereikend. Laat u dus vanuit Nederland geen grote bestanden of enorme hoeveelheden familiefoto’s per mail toesturen, dit stagneert de ontvangst van e-mails. Vooral op piekuren kan het internet overbelast zijn.

Suriname’s particuliere provider CQ-link probeert staatsbedrijf Telesur het hoofd te bieden: CQ-link, Verlengde Gemenelandsweg 151, tel.: 464954. ‘Internet walk-ins’ spelen in op een groeiende behoefte. Mail en browse vooral in de, op het net, rustige ochtenduren. Wireless internetten kan hier en daar bij zogenoemde hotspots en bij diverse internetgelegenheden, waaronder in het Cultureel Centrum Suriname (de openbare bibliotheek) aan de Henck Arronstraat 112-114, tel.: 473309.

Fax

Het Telesur kantoor aan de Heiligenweg heeft nog altijd een loket voor het verzenden en ontvangen van faxberichten waar u dagelijks tussen 7 en 15 uur terecht kunt. Het faxnummer van Telesur is (00) 597 410555. Bij het verzenden van een fax vanuit Nederland dient het telefoonnummer van de ontvanger in Suriname te worden vermeld, zodat het Telesurpersoneel de geadresseerde kan inlichten over de ontvangst van het faxbericht.

Post

Internationaal postverkeer is gemiddeld binnen 10 dagen op de plaats van bestemming. Dat wil zeggen als er geen problemen zijn met het luchtverkeer of de distributie. Surinamers geven er de voorkeur aan hun brieven mee te geven aan passagiers met bestemming Nederland. Controleer tevoren de inhoud van brieven en pakketjes waarvoor u eventueel postbode gaat spelen, zodat u niet bij de douane op Schiphol voor verrassingen komt te staan. Postzegels zijn niet altijd verkrijgbaar. In geval van postzegelschaarste krijgt uw brief van de lokettiste een frankeerstempel. Het voordeligst in portokosten zijn de luchtpostbladen die soms op de postkantoren te koop zijn.

Het hoofdpostkantoor Surpost op het Kerkplein 1, Paramaribo, tel.: 477524, is geopend van ma. t/m do. van 7.30 tot 14.30 uur., vrij. 7.30 tot 14.00 uur en zaterdag gesloten.

Uw eventuele overschot aan bagage kunt u via een pakkettendienst per boot of vliegtuig naar Nederland terugsturen, of omgekeerd: naar Suriname vooruit sturen. Surpost beschikt over een dergelijke pakkettenservice.

10 prachtige bestemmingen in Suriname