Suriname

Swipe

Feestdagen

Op officiële Surinaamse feestdagen zijn banken en openbare instanties gesloten en, met uitzondering van de Chinese kruideniers, gaan ook de meeste winkels dicht. Wel zijn er soms voor de aanvang van het feest speciale koopavonden. De feestdagen zijn een weerspiegeling van de samenstelling van de bevolking: christenen, moslims en hindoes komen allemaal aan hun trekken.

Nieuwjaarsdag: 1 januari

Holi Phagwa: februari/maart/april (hindoe nieuwjaar)

Goede Vrijdag: maart/april

Tweede paasdag: maart/april

Id-ul-Fitr: maart/april (eind van de moslimmaand ramadan)

Dag van de Arbeid: 1 mei

Dag der Vrijheden: 1 juli (’keti koti’: afschaffing slavernij)

Dag der Inheemsen: 8 augustus

Srefidensi: 25 november (Onafhankelijkheidsdag, in Nederland ‘Brasadei’ genoemd)

Kerst & oudjaar: 25 en 26 december, 31 december.

Vanaf 2011 is door president Bouterse aan dit lijstje toegevoegd: 25 februari – revolutiedag (1980), 3 februari – dag van de Chinezen en rond november Ied-Ul-Adha, het islamitische offerfeest.

Evenementen

Behalve de officiële feestdagen – ook Valentijnsdag, moeder- en vaderdag, en kinderdag (Sinterklaas!) worden intens beleefd - is er een aantal jaarlijks terugkerende evenementen. De Surinaamse avondvierdaagse (AVD) in april is een eenvoudige tegenhanger van het Caribische carnaval. Hoewel de ‘wandelmars’ telkens een moralistisch thema draagt (bijvoorbeeld: Houd de AVD waarden, normen en ethiek hoog), lopen deelnemers vier dagen lang schaars gekleed en heupwiegend op het ritme van trommels door de straten van Paramaribo. Zie bovendien hoe het traject van ruim 50 km moeiteloos op teenslippers wordt afgelegd.

Een serieuze tegenhanger is de 42 km lange Srefidensimarathon, jaarlijks in november. Deelname voor buitenlanders staat vrij.

Suripop, een songfestival, is eveneens een belangrijke happening. De winnaar kan, net als de winnares van een missverkiezing, rekenen op een tijdelijke status van beroemdheid. In Ons Erf, Prins Hendrikstraat 17a in Paramaribo, wordt in ieder laatste kwartaal van het jaar een nationale kunstbeurs gehouden. In oktober is er het salsafestijn Salsuri, gevolgd door het jazzfestival in novermber. De jaarbeurs is enigszins te vergelijken met de Nederlandse huishoudbeurs en trekt ieder jaar veel bezoekers.

Bijzonder is Surifesta. Onder deze noemer vinden festiviteiten rond de oudejaarsviering plaats, die beginnen op 31 december om 12 uur in het winkelcentrum met het door bedrijven afschieten van meterslang vuurwerk (pagara’s). De harde knallen in het oude jaar moeten de ondernemers verzekeren van grote winsten in het nieuwe jaar. Na de pagara’s verplaatst de menigte zich naar het uitgaanscentrum rond de Kleine Waterstraat. Daar is het hossen op straatmuziek tot kort voor 24 uur – dan haast iedereen zich naar huis, want toasten op het nieuwe jaar doe je thuis.

Sportevenementen kunnen steevast rekenen op grote belangstelling. Vermeldenswaardig is, jaarlijks op 1 juli, de zwemmarathon in de Surinamerivier tussen het plaatsje Domburg en Paramaribo.

Festiviteiten worden vroegtijdig aangekondigd in de dagbladen en op spandoeken in de binnenstad van Paramaribo.

10 prachtige bestemmingen in Suriname