Suriname

Swipe

Geldzaken

In de 17e eeuw leidde schaarste in Suriname aan gemunt geld ertoe dat betalingen werden verricht met ponden suiker. De tijd van het suikergeld is reeds lang voorbij. Er zijn nu genoeg bankbiljetten in omloop, hoewel de waarde door inflatie wordt aangetast. In 2004 vond een monetaire ingreep plaats, van ieder bedrag werden drie nullen geschrapt en de Surinaamse gulden heette voortaan Surinaamse dollar (SRD). Met het doen verdwijnen van de gulden maakte Suriname schoon schip. Een potje pindakaas kostte opeens maar 3 Surinaamse dollars in plaats van 3000 Surinaamse guldens. Bovendien werd de economie bevrijd van een koloniaal tintje, zo vond men. Toch is het gebruik van de benamingen cent, dubbeltje, stuiver en kwartje voor de kleinste Surinaamse dollarmunten gebleven.

Er bestaan biljetten van 100, 50, 20, 10 en 5 SRD. De munten: 2 1/2 SRD, 1 SRD, 25 dollarcent (kwartje), 10 dollarcent (dubbeltje), 5 dollarcent (stuiver) en 1 dollarcent (cent). Geld wisselen kan bij banken tegen de officiële koers van de Centrale Bank van Suriname. Bij particuliere wisselkantoren krijgt u soms meer voor uw buitenlandse valuta. Wissel nooit op straat!

Creditcards beginnen hun intrede te doen. Ze worden geaccepteerd door de grote hotels en de betere restaurants. Bij de ATM-machines (pinautomaten) kunt u zowel met uw creditcard als met uw bankpas geld pinnen dat in Surinaamse dollars wordt uitgekeerd. Euro’s of Amerikaanse dollars bij een loket opnemen kan bij de hoofdkantoren van diverse banken in Paramaribo.

Banken zijn geopend van ma. t/m vrij. 7.30 tot 14 uur. Hotels en touroperators hanteren toeristenprijzen gepubliceerd in harde valuta. U mag het bedrag ook in Surinaams geld betalen.

De Centrale Bank van Suriname beheert een numismatisch museum: Mr. F.H.R. Lim a Postraat 7, Paramaribo, tel.: 520016, website: www.cbvs.sr. Open: 8-14 uur, toegang gratis.

Banken

De banken zijn op werkdagen geopend van 07.30-14.00 uur. Afgezien daarvan zijn er verspreid door de Paramaribo wisselkantoren die uw harde valuta ook graag ’s avonds en in het weekend in ontvangst nemen. Informeert u vooraf naar de koers.

•, De Surinaamsche Bank, Henck Arronstraat 26, tel.: 471100.

•, Hakrinbank, Dr. Sophie Redmondstraat 11, tel.: 477722.

•, RBC, Kerkplein 1, tel.: 471555.

•, RBC-filiaal: Nickeriestraat/ hoek J. Lachmonstraat 1, tel.: 400280. 

Rondreizen

Groepsrondreis Suriname

Tijdens deze rondreis maak je kennis met veel verschillende kanten van Suriname. Zo fiets je langs de historische plantages in het Commewijne...

v.a. 2329.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Suriname